Főzésre a legjobb, legegészségesebb zsír a szárnyas zsírok?
Olíva olaj lenmag olaj stb a legjobb olaj de hidegen salátákra mert hevítve káros dolgok keletkeznek. Napraforgó olaj jó lehet de szintén hevítve állítólag káros melléktermékek keletkeznek ahogy a kettös kötések szétesnek.
Kókusz zsír, sertés zsír jó lehet de viszonylag sok benne a telített zsírok amik szintén nem olyan jók állítólag. A kacsa liba zsír a legjobb szerintem mert kevesebb a telített zsírok de nem képződik olyan sok káros mellék termék hő hatására
Ha megszilárdul szobahőmérsékleten, akkor sok benne a telített zsír.
Nem keletkezik káros melléktermék, ami ilyen kis mennyiségben káros lenne az ember számára, ez humbuk. Ennél károsabb anyag keletkezik, ha kisütöd pl. a krumplit, és nem a zsír vagy az olaj miatt.
Ha nem extra szűz olívaolajat használsz (pl Bertollinak van ilyen), abban süthetsz. Ha valamit bő olajban sütsz, pl rántott húst, szerintem jó a napraforgó is, főleg ha nem vet fel a pénz.
A kókusz manapság lett divat, holott több benne a telített zsírsav, mint a disznózsírban, azt nem javaslom.
A legjobbak a növényi, extra szűz, hidegen sajtolt olajak, a legrosszabbak pedig az állatiak, ezek többnyire mind telítettek. A kókusz-és pálmazsír az egyetlen kivételek a növényinél, ezek telítettek így rosszak.
Jó tehát a napraforgótól kezdve az olíván át a szőlő-vagy éppen tökmag vagy repceolajig bármi hidegen.
Hevítve figyelembe kell venni a füstölési pontját, minél magasabb, annál alkalmasabb sütésre. A napraforgóé 160 fok, a repcéé és az olíváé is. A szőlőmag vagy mogyoróolajé 200 fok felett van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!