Szerinted egészséges a napraforgóolaj?
Nagyon kíváncsi vagyok a válaszodra,de mielőtt válaszolsz tekintsd meg az alábbi linket.
Én kitiltom a konyhámból az már biztos. És te ?
Megnézhetem a linket, de attól teljesen függetlenül kerülöm sok éve (no azért anyós remek főztjét nem utasítom vissza emiatt, alkalmanként belefér), pedig nagyon szegények vagyunk. De ételre azért telik és egy igen speckó étrend sem kerül lényegesen többe, ha ügyel az ember.
Elolvastam, előre készülve, amire szükség volt. Kis liba, tudja, hogy a kókuszzsírban sincs fehérje és az is sok kalória? :D Minden tömény zsír tömény zsír, nahát, ez nagyon meglepő.
A diétázást egyáltalán nem akadályozza a zsír, csak persze nem szabad vele elszállni, ahogy a szénhidráttal sem. De annál sokunknak jobb, jobban segíti a jóllakást és inzulinválasza sincs...
Amúgy az állati zsírokról is szépeket és jókat olvastam, én abból viszek be elég sok zsírt, nem kókuszzsírból. De van növényi is az étkezésemben, le van fedve a növényi/állati, telített/telítetlen mind a 4 kombinációja, a lánchosszúságot már nem tudom, a kémia mindig gyenge tárgyam volt s ez akadályozza a tudományos cikkek megemésztését.
Az omegákkal nem tudok mélyrehatóan foglalkozni, csak remélem a legjobbakat... Igazából nem tudok benne hinni, hogy sok minőségi tengeri hal vagy kapszula nélkül meg vagyunk lőve, a zsírforrásaim pedig azért nem rosszak.
A hozzáadott cukor egyébként klasszisokkal rosszabb a napraforgóolajnál, véleményem szerint, bár ez laikus vélemény és nem sokat ér, de mégis. Nekem garantáltan sokkal egészségtelenebb.
"1 deciliter olaj= kb. 900 üres, azaz hasznos tápanyag nélküli kalória."
Kiegészítés: minden olaj és zsír, amit a boltban kapni "900 üres tápanyag nélküli kalória". De ez nem rakéta tudomány, mert 1 g zsír = 9 kcal. Plusz nem is teljesen igaz, mert pl. a napraforgó is tartalmaz E vitamint.
" 1 dl olaj zsírtartalma: 92 gramm, ebből 10 gramm telített. Szénhidrát, fehérje, sótartalma pedig abszolút 0 gramm."
Nahát, a zsírnak nincs fehérje, meg szénhidrát tartalma? Ki gondolta volna. Segítek: a "szuperegészséges" kókuszzsírnak sincs.
Szóval nincs a napraforgó olajjal semmi gond, ha nem hatszáz fokon süt vele az ember, meg nem hatszor használjuk fel sütéshez. Ha valaki ezeket nem tartja be, az magára vessen.
Köszönöm a válaszokat!
Ment a zöld pacsi.
Engem csak az zavar,hogy kőolaj származék is van benne.Nem vagyok egy robbanó motor,hogy olajozni kelljen,meg aztán meghagyom a motoroknak az olajat,hasznosítsák ők de ne én.
Kimeritőek voltak a válaszok,nem is reméltem,hogy ennyire magasrőptüek lesznek.Én olyan sovány vagyok,hogy kétszer kell rám nézni,hogy egyszer észre vegyenek.Nem a kalória és társai vágtak mellbe,csak az olaj mint olyan.A Japánok használják előszeretettel a kókusz olajat,az Olaszok az oliva olajat,abból is az extra szűzet,másnéven extravirgin.Már most az a kérdésem magam felé,használjam tovább ezt a szutyok olajat részben vagy váltsak drasztikusan a saját sűtésü zsírhóz.
Bevallom, nem olvastam el a cikket.
Mi évek óda nem használunk olajat, icipicit sem. Nem a kőolaj származékok miatt.
Állati zsírt használunk helyette.
Nekem nem volt benne semmi újdonság. Évek óta nem fogyasztok étolajat. Kókuszzsírban vagy zsírban sütök, néha extra szűz olivaolajat teszek a salátáimba. Összességében elég sok a telített zsírsav bevitelem, de érdekes módon tökéletes a koleszterinszintem. Erről is sokat olvastam már, hogy a vér koleszterinszintjét csak minimálisan befolyásolja a táplálékkal bevitt koleszterin.
A finomított növényi olaj az én szememben nem étel, ahogy a margarin sem. Nagyságrendekkel egészségesebb vagyok (a családom is), amióta más dolgokkal együtt kiűztem a konyhámból.
Nem, ilyen témában keresni nagyon nehéz, egy laikusnak nem tuti, hogy megy, s amúgysem fogja érteni a szakmai cikkeket (s nem tudja, mi hiteles, talál annak látszót s ezek simán lehetnek ellentmondóak)
S ismerem ezt az érvelést, néha meg is értem, de megjegyzem, azért rengetegen segítenek másoknak ingyen. Nyilván ezt nem várhatjuk el, de ha már valaki itt kötözködik, 1-2 mondat erejéig akár leírhatná, hogy mi a baj a cikkel.
Nem mondom, hogy nincs igazad abban, hogy nem jó a cikk, nekem sajna kb. esélyem sincs laikusként megtudni, hogy mi az igazság a napraforgóolaj körül, én csak a biztonság kedvéért nem használom. A szervezetem sokat segít, de nem szól a zsíroknál :( De a kókuszzsírt mindenki dícséri pár gyk-s emberkét kivéve (az általam olvasott vélemények közül), úgyhogy azt feltételesen elfogadom, jobbat nem tehetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!