Lehet-e a torkomnak baja?
Ma hülye módon gyorsan ettem ebédnél, és egy nagy falat megakadt a torkomon. Küzdöttem vele egy ideig (pánikhelyzetben nagyon soknak tűnt, mivel beszélni-lélegezni nem tudtam, de nem lehetett több 15-20 mp-nél)
Valahogy lenyeltem a falatot.
Azóta viszont megállás nélkül fáj a nyelőcsövem. Nem nagyon, de folyton érezhető.
Gondolom, ez természetes az eset után, de orvoshoz el kéne mennem vele?
Szia!
Nagy valószínűséggel nem igényel orvosi ellátást. Az a fájás fokozatosan elmúlik majd. Viszont legközelebb jobban vigyázz, mert így lehet megfulladni, hogy a falat a légcső-nyelőcsőnél áll meg... erre van az úgynevezett Heimlich fogás, amin saját magadon is elvégezhetsz, (csak sokkal nehezebb) a lényege az, hogy hirtelen nyomást gyakoroljunk a rekeszizomra, s ez által hasűri prést / lökést alkalmazzunk felfelé. Bár milyen hihetetlen egy széktámla segítségével.
#1 Köszönöm szépen a kedves, melegszívű válaszod. Bárcsak még több ilyen finom modorú ember lenne a Földön! Puszi a buksidra. :)
#2 Köszönöm szépen a válaszod! A Heimlich-fogásról természetesen tudtam már. Azzal viszont nem voltam tisztában, hogy egyedül is elvégezhető, pedig ma jól jött volna.
Na, ezt is megtanultam; bár remélhetőleg nem lesz majd szükség rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!