Milyen étrend hatóságilag elfogadott csecsemő és kisgyermekkorban?
Ha például én fruitariánus vagyok(nem vagyok az) és ilyen étrendet akarok a gyerekemnek azt megtehetném?
A fényevést gondolom nem tolerálnák az agárdi eset óta.
De mi a helyzet a vegán, a paleo, ketogén, atkins, stb diétákkal?
Bármelyik étrend elfogadott, ha a gyermek egészségesen és jól fejlődik.
A fényevős dolog nem vicces, nem kellene így beszélni róla. Sajnos mindig vannak ilyen elvetemült szülők, és a gyerekek sok esetben belehalnak. De ezeknek nem a diéta az oka (vegán, mindenevő húsos, paleo, stb. diétán is halt már meg gyerek), hanem a SZÜLŐ és annak mentális betegsége.
Tehát: megtehetnéd, hogy fruitarianus, atkins vagy épp ketogén diétán tartsd a gyereket, csak nagy eséllyel megbetegedne vagy belehalna, és igen hamar a gyámügy elé kerülne a dolog.
A vegetáriánus, vegán, paleó stb. egy más kérdés, mert normálisan csinálva egyiknek sincs egészségügyi hátránya (sőt, inkább egészségesebb mint az átlagos mindenevő).
A ketogén és az atkins kifejezetten káros hosszútávon és csak terápiás célra javasolt epilepsziás gyermekek esetén, akkor sem éveken át. A fruitariánus szintén mellőz fontos tápanyagokat, amik súlyos hiánybetegségekhez vezetnek.
A fruitariánus étrend nagyon egészségtelen egy gyereknek (felnőttnek sem lehet jó, de azok valahogy jobban bírják)... A ketó valószínűleg működik, az egy egész normális étrend, amin népek éltek évezredekig, bár ha lenne gyermekem, én sem így etetném (magamat is ritkán, pedig nekem fizikailag ez a legjobb étrend). Eleve minél korlátozóbb egy étrend, annál jobban észnél kell lenni még felnőttnél is, nemhogy gyermeknél. De ha az ember tudja, mit csinál s megvizsgálják a gyermeket gyakran, akkor nagy baj valószínűleg nem lehet.
Egy jó vegán étrend teljesen okés bármikor. A paleo sem hinném, hogy rossz lenne, de a korlátozásokkal nekem az a bajom, hogy ha nem vezetsz be ételeket a kicsinél, akkor az neki elég idegen lesz és gondot okozhat később, ha mégis eszi. Ehhez nem értek, de rákérdeznék egy szakértőnél, az fix. Én nem akarnám, hogy a gyermekem rá legyen erőltetve egy fix étrendre, amit nem ő választott s vendégségben ne ehessen, mert ki tudja, mi lesz.
A fényevéssel szerintem se vicceljünk, ha gyerekek egészségéről, sőt életéről van szó :(
Megtehetni sok mindent megtehetsz, hisz a te gyermeked, nem is látják, mivel eteted. Más kérdés, hogy egészséges-e számára, de minden épeszű szülő jót akar a gyermekének.
NEM MEHET SEM A KETO SEM AZ ATKINS!!!!
Súlyosan veszélyezteti a gyerek egészségét és akár bele is halhat!!!!
A gyermek számára nagyon fontos vitaminokhoz, rostokhoz, ásványi anyagokhoz antioxidánsokhoz nem jut hozzá a korlátozott szenhidrátbevitellel, valamint iszonyatosan sok felesleges zsírt és fehérjét visz be ami a gyermekkori rák, vese és májproblémák, elhízás, 2 típusú diabétesz, szív és érrendszeri gondok mint érelmeszesedés okozói.
Ezt a két diétát még felnőtt korban sem szabad pár hónapnál tovább tartani, gyerekeknél pedig nagyon sulyos degenerációhoz vezethet!
Személy szerint is kockázatosnak tartom a ketogén és atkins diétákat, de a kérdés a hatóságok hozzáállására irányul.
Ha körbenézel a neten sokan a hosszú élet és egészség lehetőségét látják ezekben az étrendekben. Az agárdi fényevőknél is így volt gondolom, ők is a legjobbat akarták a gyereküknek csak tévedtek.
Biztos lehetsz benn, hogy van és lesz Magyarországon olyan csecsemő és kisgyerek akit ketogén diétával táplálnak a szülei mert szerintük az a legjobb, legegészségesebb neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!