Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért mondják azt, hogy...

Miért mondják azt, hogy 120-150g szénhidrát alatt enni káros? Holott ez teljesen nem igaz?

Figyelt kérdés
2018. okt. 3. 10:07
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
68%

"ha rosszul érzem magam az ajánlások betartásakor" Az ajánlások betartásával egy egészséges ember nem érezné rosszul magát. Egyébként orvosi kivizsgálás kell ami kideríti az okot, majd ennek megfelelően kell módosítani az étrendet. Ha valaki gluténérzékeny annak elegendő a glutént kihagynia és jobban lesz, 55% CH-val is.


"Nem lehet mindenkinek a táplálkozását egy kaptafára húzni. Kinek így jó, kinek úgy." Ez teljesen igaz, de honnan tudod neked mi a jó hosszabb távon?

Ha jobban lettél rövid távon low-carb kajával lehet csak placebo. De hosszabb távon nagyobb eséllyel beköszön a high-fat hátránya.


Ha úgy látod nem egészséges neked a kaptafa 55% Ch egy dietetikustól testre szabott étrendet kaphatsz.


Az energiaként elhasznált zsírnak és cukornak is megvan a maga káros hatása, akkor is ha pont annyi kalóriát eszel ami a súly tartásához kell.

2018. okt. 3. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
39%

"Az ajánlások betartásával egy egészséges ember nem érezné rosszul magát."

Szerinted. Szerintem pedig dehogynem, ennyire mások vagyunk :) Illetve... Régen nem éreztem rosszul magam özön cukorral, de nem volt összehasonlítási alapom, így nem tudtam, hogy sokkal jobb is lehetne. Utána pedig már a szervezetem nem akart visszamenni a régi, éhes, túlevős, rossz étrendre, amin meghíztam.


42 éve eszem high-fat étrenden... Mindig bejött, de sokkal jobban esett, amikor lecsökkentettem a szénhidrátot 80 gramm alá, pláne, amikor 40 alá.

Nem hinném, hogy placebo, mivel ha teljesen optimistán s egyáltalán nem aggódva megdobom a ch-t, akkor szénhidrátmérgezést kapok előbb-utóbb (meg tudom szokni egy bizonyos szintig, ezért sem gondolom, hogy magamba szuggerálom a szénhidrátmérgezést, mert hol hamar jön, hol iszonyat sokára), de amint leviszem a ch-t, azonnal jobban leszek. De ha én ilyen észrevétlenül placebós s beteg lennék, ám legyen, semmit nem változtat, hedonista vagyok, úgyhogy nyilván úgy eszem, hogy folyamatosan jól és lehetőleg energikusan érezzem magam.


Még valami. Ha több szénhidrátot eszem, több zsír kell, hogy ne éhezzek (régen különösen így volt). Úgyhogy lehet választani, mérsékelt zsír és kevés ch vagy rengeteg szénhidrát, rengeteg zsír, hízás (vagy éhezés, de az nekem nem megy), rossz közérzet, enerváltság. De ez utóbbit nem is tudom tartósan nyomni, mert a szénhidrátmérgezés erősebb szintjeinél a hedonista és egészségtudatos énem meggátolja az ilyen öngyilkos étrendeket.

Azt nem tudhatom, mi van sok ch és kevés zsír mellett, mivel én teljesen képtelen vagyok úgy enni (bár egyszer kíváncsian egy egész napig megcsináltam, maga volt a pokol, a totális böjt sokkal jobban esik). De nyilván még rosszabb lenne, mint a sok ch és sok zsír, majd inkább nem ennék semmit. Komolyan mondom, inkább a halál.


A glutén irreleváns, voltak gluténmentes éveim is, tudom.


De végülis nem tudom, miért írom ezt, úgyse győzzük meg egymást. Én soha nem fogok sok ch-t vagy kevés zsírt enni. Kevés dolgot tudok a jövőbeli táplálkozásomról (pl. azt sem, hogy vegán leszek-e valaha), de ezt igen.

2018. okt. 3. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
74%

Utolsó, ha neked éhezéses állapotot vált ki a NORMÁL ch (nem sok, az 55-60% a normál, a sok az a 70-80)., és falás rohamaid vannak sürgősen keress fel egy orvost mert ez a cukorbetegség első jele.


A 2. Típusú cukorbetegséget egyébként legjobban az alacsony zsírtartalmú, magas összetett szénhidráttartalmú, állati fehérjéktől mentes étrend GYÓGYÍTJA egyedüliként a világon.


A ketogén diéta a tudomány mai álláspontja szerint egészséges embernél súlyos vese és májproblémákhoz, szív-és érrendszeri gondokhoz és agyvérzéshez ill szívroham hoz vezet hosszútávon. Egyedül epilepsziás betegek kezelésére alkalmas, időszakosan. Az éveken át tartó ketogén életmódot az orvostudomány szigorúan elutasítja.


Ui.: a zsír alapú étkezés meg úgy eételmetlen ahogy van. Mi a búbánatos fenének ennék zsírt, amit a máj és a vese egy kínkeserves folyamattal ketonná alakít hogy ne halj meg glükóz hiányában, és tenném tönkre így a szervezetek ahelyett higy közvetlen szénhidrátot/ glükózt ennék?!


Fel kellene fogni lassan hogy a ketózis egy ÉHEZÉSES állapot a szervezet számára, egy vész mechanizmus, ami azért lép életbe hogy ne halj meg szénhidrát híján. Minden, csak nem egészséges a hosszútávú fenntartása.

2018. okt. 4. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
70%
77%-os: csatlakoznék az utolsóhoz, amit leírtál azok egyértelműen a 2-es típusú cukorbetegség jelei. Éhség a szénhidrát hatására, enerváltság. A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kiváltó oka a zsírban és fehérjében gazdag étrend. Kérlek, a továbbiakban tartózkodj ennek a népszerűsítésétől, és a saját érdekedben vizsgáltasd ki magadat.
2018. okt. 4. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
0%

#14

Tudom, nem nekem címezted, de szeretnék erre reagálni.

És ha elmegy orvoshoz, akkor mi lesz? Megitatnak vele egy rakás cukros löttyöt, amit nyilván nem tud kezelni a szervezete, majd kimondják, hogy cukorbeteg, vagy IR-es? És utána mi lesz?

1. Felírnak neki gyógyszert (én még nem láttam egy cukorbeteget sem, aki a gyógyszertől vagy az inzulintól meggyógyult volna).

2. Előírnak neki egy olyan diétát (160 g ch), amitől nyilvánvalóan rosszul érezné magát. Ettől szerinted meg fog gyógyulni?

"A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kiváltó oka a zsírban és fehérjében gazdag étrend."

Ez marhaság. Az összes olyan vizsgálat, ami erre a következtetésre jutott, olyan étrendet alkalmazott, amelyben egyidejűleg sok szénhidrát is van. A cukorbetegséget a túlzott szénhidrátbevitel okozza, ha van mellé sok zsír és fehérje, ha nincs. Hogy kinek mennyi a túl sok ch, az aktivitástól, étrend minőségétől és egyéni adottságoktól függ. Van, akinek a 300g a túl sok, van, akinek a 100g. Jó esetben mozgással javítható a sejtek inzulinérzékenysége.

Én amúgy voltam IR vizsgálaton (az éhgyomri cukrom 5,2), de negatív lett. Ennek ellenére én tudom, hogy IR-es vagyok, átlag étrend mellett a klasszikus tünetek többségét produkálom évtizedek óta. 100 g ch mellett ezek nincsenek, a vérképem tökéletes, a pajzsmirigyem működése helyreállt. A "sok" zsír és normál fehérjebevitel mellett 4,5 a koleszterinem (ezen belül kiváló az LDL/HDL arány), 0,41 a trigliceridszintem. A húgysavam 234 (pont középen). Évente járok vérvételre. Egészséges vagyok, gyógyszert nem szedek, az immunrendszerem jól működik, a súlyom évek óta tartom. Mondj egyetlen érvet, miért kellene az étrendemen változtatnom.

2018. okt. 5. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
70%

Utolsó, mondjuk az történne ha elmenne orvoshoz hogy belátná, hogy NEM NORMÁLIS az a reakció, amit a szénhidrát fogyasztására produkál, és nem népszerűsítene egy káros életmódot/étrendet online. Emellett pedig esélye lenne a betegségét megfelelően kezelni és teljesértékű életet élni.


Egyébként fel kell hogy világosítsalak, de a tudományos konszenzus egyértelműen az, hogy a magas fehérje-és telített zsírtartalmú étrend a 2-es típusú cukorbetegség kiváltóoka.


Ha érdekel, itt egy-két tanulmány a témában.


[link]

[link]

[link]

[link]


A 2-es típusú cukorbetegség visszafordítható alacsony zsírtartalmú növényi étrenddel. Sok sikert kívánok neked a gyógyuláshoz.

2018. okt. 5. 12:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim ***** válasza:
0%

Megnéztem a tanulmányokat. 4-ből 3 nem sokat mond, mert egereken végezték, ezekből is csak egynél közölték, pontosan milyen zsiradékot etettek az egerekkel (lenmagolaj+olivaolaj, zsír+kukoricaolaj). Hogy mi ezzel a probléma? Az egerek nem emberek, hanem rágcsálók. Más a természetes étrendjük, emésztésük, aktivitásuk. Finomított olajokkal a természetben nem igazán találkoznak, ahogy laborkajával sem.

Az egyetlen embereken végzett tanulmányt 20 (!) főn végezték összesen 38 napig. Nem tudjuk, pontosan mit ettek, milyen fajta zsiradékot (növényi? állati? mindkettő? mennyi volt benne az omega 6/ omega 3 arány?), csak annyit, hogy több volt benne a telítetlen, mint a telített zsírsav. A résztvevők eleve túlsúlyosak voltak, normál glükóztoleranciával. Ebből szerintem bátor dolog azt az általános konklúziót levonni, hogy MINDEN ember számára a magas ZSÍR-alacsony szénhidráttartalmú étrend inzulinrezisztenciát okoz. Az ábrákat megnézve én nem láttam szignifikáns különbséget a 20% és 55% zsírtartalmú étrend hatásai között. Arról pedig egy szó sem esett, hogy az alanyok hány kalóriát ettek, fogytak-e és ha igen, mennyit.

Engem ez nem győzött meg arról, hogy a low carb táplálkozás egészségtelen, vagy hogy az alacsony zsírtartalmú növényi étrend az EMBEREK cukorbetegségét gyógyítaná.

2018. okt. 6. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 A kérdező kommentje:
Igazából meggyőztetek
2018. okt. 6. 00:50
 19/19 anonim ***** válasza:
63%

Mert az agyunk meg amugy minden sejtunk glukozon, azaz szenhidraton el. A szh az elsodleges uzemanyaga a szervezetnek, ezert ebbol kell a legtobb, persze nem a kristalycukor meg a feher liszt es egyeb finomitott sz*rok.


Aki komplex szenhidratokra alapozza etrendjet, emellett alacsony zsir, annak nem lesz baja csak azert mert sok szh-t eszik.. Viszont ha sok finomitott szh-t eszik valaki magas zsirbevitel mellett (>30%) attol nagyon szepen lehet disznosodni.


Meg amugyis az alacsony szh etrendek rovid tavon jok fogyasra de masra nem, hosszu tavon le se irom, nezz utana. :'D

2018. nov. 10. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!