Hogyan szoktassam le magamat az állandó evészetről?
Márpedig tuti fogynod sem ártana, de ez a te dolgod.
Nehéz, az a helyzet. Én is szeretek enni, ami még nem gond, de mostanában napi 4-szer is képes vagyok enni, ami komoly túlzabálás normál esetben (márpedig most normál eset van, mert nem fogom vissza a cukrot túlzottan, gyümölcsszezon van) és egyszerűen szinte teljesen reménytelen a dolog, mert a szokásosnál is fegyelmezetlenebb az agyam. Kitalálhatok én bármit, úgyis felborítom. Mondjuk nem adom fel, s ha IGAZÁN sikerül elhatároznom magam vagy nem kerülök étel közelébe jó sokáig, akkor jó napjaim vannak. Így csak heti 1-2 napot rontok el látványosan, a többivel ellensúlyozom.
Ha tartósan kalóriatöbbletben eszem, akkor megpróbálok gyúrni, legyen már valami haszna, az a túlevéssel járó túlzott fehérjebevitelemen is enyhít picit :D
Valamit azért az étrend és az elosztás is számít, de ez már egyéni. Ha én IGAZÁN alaposan teletömöm magam, már-már enyhe erőszakkal a végén, akkor jó sokáig garantáltan nem kívánok enni. Ami nekem ideális, nem terhel meg meg semmi, épp hogy békén hagyja szegény emésztőrendszeremet sok órára, a vércukorszintem szép alacsony, amit szeretek s fogyok is. De van, aki nem így működik, pl. neked valószínűleg jobb a sok kis evés, egész nap ehetsz, ami neked tetszik, csak egyszerre nem sokat. Viszont sok kicsi sokra megy, így legyenek lightos, zöldséges nasijaid, amikkel nehéz elszállni. Nekem még az italok is nasik, sokszor teázom, kávézom evés helyett, ha nem vagyok éhes, csak bevinnék valami finomat. Ezek közel nullkalóriától a csillagos égig terjedhetnek kalóriában (főleg a kávé, a teát natúr iszom, ahogy a minőségit alapból kell), nyilván igyekszem inkább visszafogottan inni, hisz jutnia kell sok-sok finom ételre is.
Étrend. Kitapasztalhatnád, hogy más étrenden jobb-e neked. Én pl. ha elkezdek szénhidrátokat enni, kis túlzással végtelen ciklusba kerülök. Minél több szénhidrátot eszem, egy nagyon brutális szintig annál több szénhidrátra, édességre vágyom és annál több zsírt kell ennem a jóllakáshoz (ez nagyon humoros makrókat okoz, 300g ch fölött már kvázi elkerülhetetlen a 200g fölötti zsír s a 100g fölötti fehérje. ez már szinte a múlté, életmódváltás és kis fegyelem segített). Gondolom, ez (a szénhidrát egyértelműen éhesítő hatása) ritka dolog, de példának megteszi s a gyors cukrok igenis rosszul laktatnak sok embert, illetve édességektől csak még több édességekre vágynak... Sokan a gyümölcstől lesznek éhesek.
Ha ilyeneket felfedezel, akkor ügyelhetsz rá, hogy inkább tényleg rendes, laktató ételeket egyél.
A mozgékonyságodban semmi hihetetlent nem látok, engem sem lassított soha a 30 kiló pluszom, igaz, csak teljesítménytúráztam, a bicikli és a futás még nem az én műfajom... De ha nem látszol kifejezetten kövérnek, akkor esélyes, hogy az átlagnál izmosabb vagy, ami azért sokat számít, hisz több izom és kevesebb háj van rajtad, mint a számokból valószínűsíthető. Lehet, hogy könnyebben izmosodsz, mint az átlag, igazából olyan sok mozgás ehhez nem kell, bár nem mindegy, milyen mozgásról van szó.
Igenis fontos az ételek minősége is. Hiába fogsz kevesebbet enni (ami igaz már eleve egy hatalmas előrelépés) ha ugyanúgy szemeteket fogsz bevinni a szervezetedbe. Tönkre vágod az emésztőrendszeredet és folyamatosan csak azt fogod érezni, h éhes vagy. Hogy miért? És miért is fontos a lisztnek a lecserélése és más élelmiszerek váltása? Mert pl. a fehér liszt hirtelen megdobja a cukorszintedet, majd hamar le is ugrik, gyorsan felszívódik. Ezért te már éhezést fogsz észlelni, miközben a szervezetednek nincs is szüksége rá. Ez vezet ahhoz, h te mindig csak ennél. H rossz minőségeket viszel be, aminek az elfogyasztása után 1-2 órával újra és újra éhezel és ez egy ördögi kor, majd bummm azért vagy 90 kg. Az nem ok,hh 75-nek néznek, mert 75 kg is sok a magasságodhoz..
Én fél 12-kor ettem teljes kiőrlésű tésztát bolognaival. 13:00 múlt, másfél óra telt el az ebéd óta és még mindig telinek érzem magam nem agyalok azon, h mit ehetnék.
Egyébként az ásványvizet is cserélhetnéd mentes vízre. A túlzott szénsav fogyasztása vesehomokot, vesekövet okozhat, így a legjobb a sima víz, ami által a vese normálisan tud dolgozni.
Szinte teljesen kizártnak tartyom, hiogy főleg szemeteket eszik. Sok ember jogtalanul leszemetez teljesen okés, bár nem a legértékesebb ételeket. A fehér liszt nem szemét, tápanyagokat ad, lehet működni vele, már ha a fontosabb dolgokat is bevisszük. S van, akit 10 órára (ami mellesleg a napjának az aktívabb része) jóllakat egy nagy adag kenyér egy kis sajttal vagy hússal, a fehérségétől teljesen függetlenül.
Én is támogatom a lassabb felszívódású szénhidrátok fogyasztását (bár nekem azok is ugyanúgy rosszak, mint a gyorsak. nem szemetek, de fogyásban ugyanúgy akadályoznak s a vércukromat is emeli mindkettő, csak az egyik lassabban), de attól még van, akinek pompásan megfelel napi többszáz gramm gyors ch is.
Attól még az ételek minősége természetesen fontos, ahogy az is, hogy melyikből mennyit eszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!