Egyik napról a másikra hasmenés a tejtől?
Mindig is imádtam a tejet, tejfölt, túrót, joghurtokat, soha semmi bajom nem volt tőlük, volt, hogy minden nap ittam 1-2 deci tejet.
Egyik napról a másikra valamitől hasmenésem lett, nem tudtam mitől, aztán kikísérleteztem, és a tejes ételektől van.
Idén leszek 26 éves, lehet, hogy most lettem érzékeny a tejes dolgokra? Már egy jégkrémet se tudok megenni hasmenés nélkül.
Ha nem eszem tejes dolgot, akkor nincs baj.
Egyébként elég sokat fájdogál és morog az epém, rengetegszer voltam ultrahangon, több kórházban is, azt mondták nem látnak követ és minden rendben van.
Az emberek 80% nem tudja normálisan megemészteni a tejet.
Amikor megszületünk, akkor a szervezetünk termel a tej lebontásához való enzimeket, és normális esetben, amikor már nem kapunk anyatejet, a szervezet leállna ezeknek az enzimeknek a termelésével. Viszont mivel más állat anyatejét fogyasztjuk tovább, ezért a szervezet folytatja a tejlebontó enzimek termelését. Valakinél örökre, valakinél egy idejig.
Neked valószínűleg most állt le a szervezeted ezeknek az enzimeknek a termelésével.
Amúgy meg nem a világ vége. Most már nagyon sok alternatívát gyártanak növényekből, illetve laktózmentes tejből.
Szia, sajnos lehet, ha nem is szó szerint egyik napról a másikra, de nagyon rövid idő alatt.
Én jóval idősebb vagyok nálad, és szintén sok tejet és tejterméket fogyasztottam mindig is, bár az utóbbi egy-két évben már nem volt mindennapos a joghurt és a kefir, de a kakaó, tej, sajt igen, szóval ha átlagban nézem, minden nap fogyasztottam legalább az egyiket még így is.
Hasi fájdalmam, gyomorgörcsöm, hasmenésem soha nem volt egyiktől sem, kivéve pár alkalmat, amikor tényleg túlzásba vittem.
Viszont úgy egy éve folyamatosan "puffadt" a hasam (nem bélgázok, biztosan kitágult, vagy nem tudom); és jó fél éve már néha volt párszor lazább székletem.
Januárban jutottam el a gasztroenterológiára, első körben laborba küldtek ételallergiákat nézni, mindegyik negatív lett. Márciusban vettek le szájnyálkahártya-kenetet (állami rendelőben, de fizetni kellett 5 ezer forintot, viszont abszolút fájdalommentes), hogy kiderüljön, laktózérzékeny vagyok-e. Teljesen biztos voltam benne, hogy nem... Kb. egy hónappal a mintavétel után már kezdett gyanús lenni a dolog, mert néha enyhe hasmenésem lett; a következő két-három hétben figyeltem, és abszolút a tejtermék-fogyasztáshoz lehetett kötni.
Az eredményt 3-4 hét múlva tudhattam volna meg leghamarabb a vizsgálat után, de elcsúsztam, mert mindig elfelejtettem telefonálni (csak keddenként 3 és 6 óra között lehet); két hete jutottam el odáig végre, hogy felhívtam a rendelőt. De így már nem lepődtem meg annyira, hogy pozitív lett a teszt...
Azóta próbálgatom a helyettesítési lehetőségeket (laktózmentes tej, rizstej), ill. laktóztablettát is vettem.
Úgyhogy neked is ezt a vizsgálati módszert javaslom, a legegyszerűbb szerintem.
Ja, és a napokban tudtam meg, hogy a laktózérzékenyeknek van egy adókedvezmény, az orvos állítja ki az ehhez szükséges igazolást; az összege havi 6900 Ft, szóval ez némileg kompenzálja a pluszkiadásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!