Létezhet, hogy az ember azt a fajta ételt kívánja, amire a szervezetének éppen szüksége van?
Szó szerint nem hinném, hogy ez mindig így van, pl miért kívánjuk a chips-et, de szerintem sokszor van valami alapja.
Magnézium hiány miatt nekem szívritmuszavarom volt, odáig fajult, hogy szívritmuszavarom lett tőle. Utólag belegondolva, majd meghaltam a csokiért, de nem ettem, akkoriban kezdtem elhagyni a cukrot. A csoki is jó valamire, főleg az étcsoki, abban van magnézium. De nem olyan sok. Ha tényleg ösztönös lenne teljes mértékben, akkor talán mogyorót ettem volna állandóan, ez csak példa. Viszont valahol olvastam, hogy csoki utáni vágy jelenthet magnézium hiányt.
Másik dolog, én néha hetekig elvagyok sajt nélkül, nem is kell, máskor meg vagyok veszve érte, kálcium van benne extrém sok, hiszem, hogy azért.
Viszont itt a vas, hiánya étvágytalanságot okozhat legalábbis a fiamnál azt okozott, ez alapján húst hússal kívánna az illető, de a fiamnál pl pont nem így volt és nem kellett neki. 2-es volt már a vasa.
Lehetséges ez is, persze sokszor nem így viselkedünk...
Én nem igazán kívánok kifejezetten semmit, kivéve a friss zöldséget és néha a gyümölcsöt. Ez utóbbi nem fontos a tápanyagbevitelemben, csak jólesik, a zöldség szerintem kell.
De pl. semmilyen magnéziumdús ételt nem kívánok, sőt, az egyetlen étrendembe illő jó forrást eléggé kerülöm, úgyhogy én simán összehozok magnéziumhiányt (mást még nem vettem észre, de a magnézium gyenge pontom). Kálciumot is inkább azért eszem eleget, mert tudatosan ügyelek rá.
Túl sokat bekavar az ember ízlése, szokása, lehetőségei... Természetesebb étkezéssel jobban elvárnám, hogy azt együk, amit kell s írtam, így is van ilyen azért, de sajna nem eléggé teljeskörű.
Nem, ez egy áltudományos baromság.
Ha így lenne, minden nap kívánnád a gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, olajos magvakat.
A szervezetünk az illatokra, ízekre, benyomásokra, emlékekre reagál. Ezek hatására indul be a nyál-és emésztési enzim termelődés, ami kiváltja azt a hatást, hogy megkívánod az adott ételt (mert a szervezeted előkészítette az emésztéséhez megfelelő enzimeket).
Így hát, ha elsétálsz a grillcsirkés előtt, és megérzed a fűszeres-zsíros illatot, azt kívánod meg.
Amikor a pékségben a frissen sült kenyér illata csapja meg az orrodat az kéne.
Amikor a boltban elsétálsz a csokik, chipsek előtt, hú, de jó lenne egy kicsit ebből is, abból is enni ugye.
Amikor egy forró nyári napon meglátod a kóla vagy fagyi reklámot, milyen jól is esne egy jéghideg coca-cola vagy fagyi.
Az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy milyen tápanyagokra van szükséged. A terhes nőknél sem, ez a legnagyobb tévhit. Ott méginkább a hormonok ill. a kiélezett érzékek játszanak szerepet.
Ja én nem úgy olvastam erről, totál magamtól jutott eszembe a téma.
Utolsó válaszoló a te válaszod tűnik a leglogikusabbnak nekem is.
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!