Elpusztul e a szalonnán a penész ha kuktában főzöm egy fél óráig?
BENNE van a penész már.
Amúgy:
- a penészt baromira nem érdekli, ha megfőzik
- a szalonnát viszont nagyon is: tönkremegy. ABÁLNI szokták
A penészben nem a látható penészgomba a gáz, hanem hogy méreganyagokat termel, amik láthatatlanok és mélyen beivódnak az ételbe. Ezért a folyékony, puha vagy szivacsos szerkezetű ételeket (pl. tejföl, kenyér) egyben ki kell dobni, a keményebbekből (pl. répa, keménysajt) pedig ujjnyi ráhagyással ki kell vágni az érintett részt. Tehát nem maga a látható fehér/zöld/szürke szőrös penésztelep a veszélyes, hanem az általa termelt méreganyagok. Míg maga az élő penész valóban megdöglik különféle célzatos kínzásokra, pl. sütés-főzés, mikrohullám, addig ez a rákkeltő méreganyagokra nincs hatással. (Bár ami azt illeti, ha ki is purcan a gomba, nem olyan étvágygerjesztő holtan se.)
Egy másik, szintén szinte láthatatlan dolog a gombafonál, amit a gomba szintén könnyedén belesző a puha vagy szivacsos szerkezetekbe, illetve a spórák se túl egészségesek, ezért nagyon óvatosan kell mozgatni a penészes cuccokat, mert könnyen a levegőbe kerül egy spórafelhő és akár azonnali allergiás reakciót is kiválthat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!