Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Létezik-e olyan, hogy "mű só"?

Létezik-e olyan, hogy "mű só"?

Figyelt kérdés

Olyan valamire gondoltam, aminek az íze pontosan, vagy majdnem megegyezik a nátrium kloriddal, annyi különbséggel, hogy nem az és nem probléma belőle "elsózni" az ételt annak, aki kicsit sósabban szereti az ételt, de figyelni akar az egészségére..

Cukorban van ilyen, azt eritrit / eritritolnak hívják, 0 a glikémiás indexe és 100 grammban is csak 20 kalória van.

Sóban nincs ilyen?

A "Tuti balhé" (Logan Lucky) c. filmben az egyik börtön jelenetben pont volt egy ilyen, hogy becsempésztek neki műsót, de lehet, hogy ilyen csak abban a filmben volt, a valóságban nincs ilyen. Ezt szeretném kideríteni...

#só #mű só #műső
2018. márc. 2. 00:20
 1/2 anonim ***** válasza:

A kálium-klorid ilyesmi, de ahogy rákerestem, nagy pánik van körülötte. Igaz, a nem cukor alapú édesítőket is egy az egyben károsnak tartják egyesek :)

Én figyelek az egészségemre, annyira mondjuk nem, hogy erőszakkal sózzam az ételeimet, a túlzózástól nekem nem kell tartanom... SÓ kell s én picit keveset viszek be belőle, de a szervezetem nem szól, valószínűleg nincs baja tőle. De tudom, hogy sokan épp hogy túl sok sót esznek.

Nekem azért lenne jó a kálium, mert az is szükséges tápanyag s abból főleg keveset viszek be.

A túl sok NaCl és kálium persze egészségtelen, mint túlzásba vive gyakorlatilag minden.

Aki tényleg túlsózza az ételeit, az utánanézhet, hogy a kálium-kloridnál a káliumot túlzásba viszi-e így vagy sem, valószínűleg nem, mert a káliumigényünk elég nagy, a sót pedig azért kis mennyiségben szoktuk használni. De vannak érdekes étkezési szokások.

2018. márc. 2. 12:30
 2/2 A kérdező kommentje:

Kálium kloridról én is olvastam, csak nem láttam még "sókészítményben" ilyet, bár biztos kell lennie.

Elvileg az ember napi káliumigénye 4700 mg, amit tuti nem viszünk be, mivel eleve ezt a mennyiséget is napi 11-15 banánnal lehetne fedezni, (méretfüggő) ha más kálium tartalmú élelmiszert nem fogyasztunk mellé.

Én simán megeszek napi 5-6 banánt és a zöldségeket is fogyasztom, ennek ellenére a vérképemben a kálium a referenciaérték alsó határát súrolta (tehát tényleg nem hülyeség, hogy 4700 mg káliumszükségletnél kevés még 5-6 banán is, másból kell fedezni, ezt te is jól mondtad)

+ írták is, hogy kálium klorid tartalmú "sót" annak nem illik szedni, akinek vese alulműködése van.

2018. márc. 2. 15:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!