Milyen táplálkozási irányzatok vannak?
"Egyébként minden egyén függő még az is hogy a húst könnyebben emészten mint a zöldséget."
Ez nem egyénfüggő, hanem fizikai képtelenség.
Vannak egyéni eltérések az emésztésben, van aki gyorsabban, van aki lassabban emészt.
De az genetikai képtelenség, hogy a húst gyorsabban emészted meg, mint a zöldséget,és őszintén szólva nem is értem, hogy ezt hogyan "tesztelted le".
Valóságban csak úgy lehetne bizonyítani, ha pl. 1 hétig csak húsos/tejes ételeket ennél MINDEN zöldség, gyümölcs, gabona, hüvelyes, olajos mag nélkül és felírnád, hogy mekkora időtartamonként kellett székelned, majd ugyanezt megismételnéd egy hétig vegán étrenden is.
De nem hiszem, hogy ilyen alapú a megfigyelésed, így sejtem, hogy egyszerűen hibás következtetésre jutottál valamilyen okon.
Rosszul fejezted ki magad akkor, mert többször is azt írtad, hogy könnyebben emészted meg,a mi továbbra sem igaz.
Egyébként nem eszek többet vagy gyakrabban vegánként sem, csak mást. Aki cukkinivel akarja kinyerni a napi energiát, annak nyilván rengeteget meg kell belőle ennie. Olajos magvakkal, hüvelyesekkel, gabonákkal más a helyzet. Rosszul látod a helyzetet :)
Nem kell vegaként sem sűrűn enni, ha nem lennék ennyire komfortevő haspók mostanság, nekem közel ideális lenne a napi egyszeri étkezés vega stílusban (ráadásul nemcsak ketogén diétában tudom megcsinálni, hanem sima szénhidrátszegényben is. szénhidrátdúsan nem tudok enni sokáig, nagyon rossz számomra). Ez is egyéni dolog. Van, aki nemcsak hanyagolja a húst (nem vega, de igen ritkán eszi), de durván szénhidrátosan étkezik, mégis jóllakik 10 órára is egy jó étkezéssel. Miért kéne sokszor ennie?
A( talán kissé egyoldalú) vitába nem kívánok beszállni, semmi értelme, senki nem fog meggyőzni senkit itt, ahogy látom, bár egy főt kivéve ez senkinek nem is célja. A kérdés úgysem erről szólt s mindenki döntse el maga, hogy mi való neki, lehetőleg a saját testére hallgatva, ami azért a legjobban tudja az egyéni igényeit.
A gyümölcs az egyszerű cukor miatt elvileg könnyen, gyorsan emészthető, már a nyál is elkezdi, de lehet, hogy a rost kavar be. Vagy valami fura egyéni dolog.
A zöldségek egy része nehezen emészthető vagy puffadást is okoz, ez köztudott. Plusz aki nem eszi, az elszokik tőle, a zerocarberekkel ez történik, megváltozik a bélflóra. Hogy ennél valamivel megszokottabb étrenden mi okozza a zöldségek nehézkes emésztését, nem tudom.
Én nem tudom megállapítani, hogy mit mennyire könnyen emésztek, e téren nincs visszajelzés. Szerintem megemésztek bármit gond nélkül, de a szénhidrátok azért "nehezebb" ételek, lenyomnak. Nem hiszem, hogy ez az emésztésükkel függ össze, inkább a szervezetem nem szereti a sok cukrot. Sok ilyen ember van, ezzel nincs gond, nem vagyunk egyformák, ezért is kell nekünk más és más étrend.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!