Most mi ez a glutén meg egyéb mentes mánia?
Egy jó 25 évvel ezelőtt volt kenyér, vaj, 4 féle felvágott a boltban, aztán mégis mindenki tudott egy egészségeset szarni.
Most meg 2018-ban mindenki allergiás, csak a glutén tej meg minden mentes moslékot ehet.
WTF?
10 évvel ezelőtt se lehetett ezekről hallani, most meg mindenki meg van őrülve.
Ismerősöm Facebookon kitette mit főzött, hát többször volt benne a mentes szó, mint nem.
Divat is lett-ez engem is zavar, bár semmi közöm hozzá. Illetve mivel fejlődik az orvostudomány, rájönnek dolgokra. Pl arra, hogy egyes tüneteket tejfeherje, glutén stb okozhat. Akik szenvednek a tünetektől, és van egy kis eszük-dietáznak.
Lehet több a beteg is, változott az ételek minősége, összetétele, így okozhat több panaszt a silányabb táplálék is.
Viszont azzal indokolni valamint, hogy régebben is jó volt úgy ahogy volt-eléggé primitív.
Párom 33 éves, 8 évesen diagnosztizálták a gluténérzékenységét. Csak akkor még nem volt facebook, hogy mindenki tudjon róla, meg nem lehetett ennyi mindenmentes dolgot kapni - elmondása szerint 2 féle kenyér volt akkor összesen, egyik ehetetlenebb, mint a másik. De a szülőfalumban is ismertem egy lányt úgy 15 éve, aki a tejre volt allergiás.
Szóval nem új ez a dolog, csak korábban nem tolták ezt így az arcunkba. Plusz manapság sokan azt hiszik, az az egészséges/trendi, ha mindenmentesen étkeznek, de ők valójában nem allergiások, inkább csak bolondok.
Nos, a rengeteg vegyszer, édesítő meg mindenféle szar műanyag elfogyasztásának most kezd megjönni a böjtje: allergia, mindenféle túlérzékenységi nyavalyák, meg anyagcsere-betegségek. Régebben, amikor nem vegyszerezték agyon a kajákat, nem táptalajon érlelt zöldséget, és nem hozamfokozókkal meg hormonokkal tömött állatok húsát ették az emberek, addig ez nem volt probléma.
Az egész annak köszönhető, hogy annyira silány a termelt élelmiszer és annyi pótszerrel dúsítják, hogy a szervezet tönkremegy tőle.
Ahogy már írták, régen is voltak ezekre érzékeny emberek.
Plusz elég sokaknak meggyőződésük, hogy a glutén más faktorokkal együtt okozhat megbetegedést, orvosok is mondják ezt, én mint nem szakértő, bizonyos dolgok elfogadásán túl (mert arra tippelek, hogy igaz, de nem tudom megítélni) csak annyit tehetek, hogy azt eszem, ami a szervezetemnek legjobban esik (nem vettem észre, hogy engem zavarna a glutén, a laktózt viszont kerülöm, akkor is, ha laktázt pakolnak mellé, pl. laktózmentes tej. érzem, hogy nem esik jól, még ha nem is okoz komolyabb tüneteket).
Én nem eszem moslékot, a legmentesebb ételeim is igen kiváló, rendes, normális ételek szoktak lenni. Csak mert valaki kihagyja a glutént, még teljesen jól ehet. Csak akkor kezdődnek a bajok, ha kenyeret próbál csinálni, bár van, akinek sikerül... Ő dolga, másnak ezért még nem kell letámadni őket. Te is meghozod a magad kétes, egyesek szerint egészségtelen vagy értelmetlen táplálkozási döntéseit, másnak is ugyanúgy joga van hozzá, főleg, hogy ő eszi, nem te.
Én is ettem évtizedekig hagyományos ételeket, nem is éreztem soha olyan jül magam, mint a drasztikus életmódváltásom után. Bár én még szerencsés vagyok, mert semmi nem puffaszt, semmitől nem megy a hasam, semmitől nem lesznek görcseim... Vannak érzékenyebb emberek, megértem, hogy jót akarnak maguknak.
Aztán hogy van, aki üzletet csinál vagy agyatlanul követi a nyájat vagy bármi, nos, ilyen az ember.
Nos, a rengeteg vegyszer, édesítő meg mindenféle szar műanyag elfogyasztásának most kezd megjönni a böjtje: allergia, mindenféle túlérzékenységi nyavalyák, meg anyagcsere-betegségek. Régebben, amikor nem vegyszerezték agyon a kajákat, nem táptalajon érlelt zöldséget, és nem hozamfokozókkal meg hormonokkal tömött állatok húsát ették az emberek, addig ez nem volt probléma.
Az egész annak köszönhető, hogy annyira silány a termelt élelmiszer és annyi pótszerrel dúsítják, hogy a szervezet tönkremegy tőle.
N, itt a pont. Én is ezt akartam leírni. A négyesnek nagyon igaza van.
Valamint azoknak is,akik írták,hogy eddig is voltak allergiásak,csak a net nem létezett.
Az meg,hogy te mániának nevezed az olyat,aki allergia miatt nem eszik glutént. Az felháborító. Akkor szerinted zabáljon fehér lisztes cuccokat,aztán meg halljon meg pár év múlva? Csak gratulálni tudok, kedves Kérdező!
Az már más,hogy én sem támogatom az olyan étrendet,ami tiltja a glutént, és egészséges emberek csinálják. A szénhidátra szüksége van az embernek, és mivel azt az egyén nem kapja meg, zsírból fedezik,ami csak egy újabb lapát a tűzre,mert a túlzott zsírfogyasztás,hiába jó fajtákból,de szintén egészségügyi bajokat okozhat.
RÉGEN is volt gluténérzékenység, tejcukor, stb.
Csak akkor nem érdekelte őket, meg akinél ki is derült nem tudta világgá kürtölni.
Igen igen... pont ez a lényeg...
25 éve volt kenyér, 4féle felvágott, és akik ezt ették 25 évig, most szenvednek szív és érrendszeri nyavajákban, rák, stroke... stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!