Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Melyik zsírsavak a legegézségt...

Melyik zsírsavak a legegézségtelenebbek?

Figyelt kérdés

Például olaj vásárlásnál miből kell lennie a lehető legjevesebbnek?

Ellentmondásos dolgokat olvasok: egy helyen azt írták, hogy a telített zsírsavak a legegézségtelenebbek, abból csak keveset szabad bevinni, máshol az egyszeresen telítettlen zsírsavakról mondták ugyanezt, egy másik helyen pedig a többszörösen telítettlen zsírsavakról.

Mi az igazság?

(Értem, hogy kevés zsírt kell fogyasztani, nem ez a kérdés, hanem az, hogy a termékek csomagolásán feltűntetett zsírfajtákból mennyi az optimális arány, melyikből legyen több, melyikből kevesebb?)


2017. aug. 12. 12:02
 1/6 anonim ***** válasza:
A telített zsírsavak
2017. aug. 12. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Olivaolaj kókuszzsír elvileg egészséges
2017. aug. 12. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

az omega 6 a legkárosabb.

Magában is a lehető legelőnytelenebb az emberi szervezetre,de hőkezelés hatására transz zsír lesz belőle,így lesz duplán egészségtelen.

Az oliva teljesen jó hidegen.Hőkezelve az is transzzsír lesz,így nem szabad sütni vele.

Sütéshez ami jó az a kókuszzsír.

És az is alapjaiban téves nézőpont,hogy az írod érted hogy kevés zsír kell.Nem!A zsír hasznos.Amivel óvatosan kell bánni az a szénhidrát.

2017. aug. 12. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Lehagytam aztán hátha nem egyértelmű omega 6=napraforgó olaj.
2017. aug. 12. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

Én a keveset úgy értettem, hogy nem túl sok.

Köszönöm a választ!

2017. aug. 12. 22:23
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Akad itt azért pár tévhit, amit szeretnék eloszlatni. Ami egyértelműen káros, az a transzzsír, de ez nem keletkezik sütéskor. A transzzsírok hidrogénezéskor keletkeznek, azaz a régi margaringyártási eljárás során, ami ma már ritka. A mostani margarinok nem hidrogénezettek. Készételekben itt-ott meg lehet találni a hidrogénezett növényi olajokat, ezek kerülendők.

A többszörösen telítetlen zsírsavak ettől függetlenül valóban károsodnak melegítésre, és egészségtelen vegyületek keletkeznek, de ezek nem transzzsírok. Ettől még az ilyen olajokkal való sütést kerülni kell.

Az olíva viszont nem ilyen, nagyrészt inkább egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, emellett rendkívül hatásos antioxidánsok vannak benne, emiatt sütésre, főzésre is alkalmas.

A többszörösen telítetlen zsírsavakból az egyik omega-3 és omega-6 is esszenciális, tehát kell enni, de csak kis mértékben van rá szüksége a testnek. Túlzott mértékben oxidatív stresszt okoz, valamint gyakran túl sok az omega-6 az omega-3-hoz képest. Utóbbi az állatok helytelen táplálása miatt alig található meg az állati zsírokban. A legelő tehén húsa és teje például tartalmazná, de nálunk ilyet nem igazán kapni.

Az egyszeresen telítetlen zsírok egészségesek, és újabban a telített zsírokat is felmentették, mint annak idején a tojást. Valóban számtalan ellentmondás van a témában, és nehéz eligazodni a sok féligazság közt. Amit fent leírtam, az a kép sok-sok olvasás után alakult ki bennem, illetve egy részét magam is tapasztaltam, például azt, hogy a telített zsírok emelése és többszörösen telítetlenek csökkentése serkentően hat az pajzsmirigyre, és így az anyagcsere sebességére. Az omega-6 és omega-3 teljes mellőzése viszont száraz, viszkető bőrhöz vezetett, ami az esszenciális zsírok pótlása után 1-2 napon belül el is múlt.

2017. aug. 13. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!