Ha egyszerre túl sok édességet eszek, attól kialakulhat cukorbetegség?
Cukorbetegség akkor alakul ki, ha valaki sok olajost és/vagy zsíros ételt fogyaszt. Ekkor a véráramból nem szívódnak fel a mindenféle cukrok, ez okozza a problémát, rosszullétet.
9 évesen lettem cukorbeteg, 17 évesen vegán lettem (nem eszek állati eredetű dolgokat). A sok állati zsír és mindenféle plussz olaj elhagyása után fél évvel az orvosom el se akarta hinni, hogy "kigyógyultam" a betegségemből, azt hitte, hogy valami komolyabb bajom lesz... 7 éve vagyok vegán, sok gyümölcsöt, (cukros) müzlit stb eszem, és nincs semmi bajom. Az olaj elhagyását úgy értem, hogy pl a serpenyőbe sosem rakok olajat, a receptekből is simán kihagyom. Annyi zsírt eszem, amennyi az alap élelmiszerekben található. Minden növényben van szénhidrát, fehérje és zsír is, így teljesen zsírmentes diétát nem lehet követni, de a minimális mennyiségnél én nem fogyasztok többet.
Nem kell otthon csokit és kekszet tartani, és akkor nincs ilyen probléma. A házi lekvárokat mondjuk kár lenne kidobni. :)
Akaraterőn múlik minden. Valószínűleg nem használ, hogy kilengésszerűen csinálod az egészet, így alkalmazkodni sem tud hozzá a tested. A leírtak alapján pedig elég alacsony lehet az alap szénhidrát beviteled.
A 3-as sem mond sületlenséget, a zsír valóban inzulinrezisztenciához vezethet, ami a cukorbetegség előszobája. Persze itt is sokat számítanak az egyéni adottságok.
Azoknak akik még mindig elhiszik a gyógyszerlobbinak, hogy a cukorbetegség a cukortól van:
Úgy tudom, a zsíros étrend épphogy meg tudja gyógyítani a cukorbetegséget egyes esetekben (s amúgyis jó a cukorbetegek egy részének - egy másiknak meg nem, mert bonyolult az élet), de az persze nem cukordús is egyben. A zsír- ÉS szénhidrátdús étkezés valóban a legproblematikusabbnak tűnik, rossz kombó lehet (bár van, amikor megkerülhetetlen, megértem, hogy valaki nem tud szénhidrátból eleget enni, zsírosan könnyebb, de annál is van, akinek van határ, amit bír).
Az alkalmi cukorsokk bizonyára nem igazán jó, bár ritka alkalomnál nem paráznék, főleg, hogy a kérdező bizonyára nem kevéssé szénhidrátosan étkezik egyébként is, bár lehet, hogy így is elszokik a gyors cukortól s az megárt... A szénhidráttól is elszokva viszont nagyon büntet az ilyesmi, nem is csoda. A testünknek nem jók a nagyon drasztikus váltások.
A 76%-os megint ontja a hülyeséget, holott a dietetikáról vagy az orvostudományról fogalma sincs, csak "úgy hallotta". Rosszul hallotta!
Cukorbetegeknek SZIGORÚAN ZSÍRSZEGÉNY étrend ajánlott, mert a cukorbetegség kialakulásának oka a tévhitekkel ellentétben nem az extrém cukorfogyasztás, hanem az extrém zsírbevitel!
Ha túl sok zsírt visz be a szervezeted (tehát naponta túl sok húst, tejterméket, tojást fogyasztasz), esélyes vagy a cukorbetegségre.
A zsírt cukorrá alakítja át a szervezet, de ha túl sok zsírt viszel be, elraktározza jó részét - méghozzá azokban a sejtekben, ahol a cukrot raktározná el jó esetben. Ha ezek a sejtek az extrém zsírfogyasztásnak köszönhetően feltöltődnek zsírral NEM ENGEDIK BE a cukrot (sznhidrátot), így nem tudja feldolgozni a szervezet, kilöki azt, és visszakerül a véráramba. Eredmény: a vércukorszint megemelkedik, és kész hosszútávon az inzulin rezisztencia.
A megoldás nem a szénhidrátok elhagyása (kiv. gyors felszívódásúak), hanem a zsírok jelentős csökkentése, hogy a szénhidrátokat a szervezet funkciójának megfelelően tudja feldolgozni!
Ha felmész bármilyen angol, amerikai diabétesszel foglalkozó alapítvány honlapjára vagy olvasol kutatásokat, ott ezt részletesebben is elmagyarázzák. Nem a cukor okozza a diabéteszt, hanem a zsír!
A kérdésedre konkrétan: a havi 1x-i nagyobb édességfogyasztástól nem lesz cukorbetegséged.
De mondhatjuk úgy is, hogy általánosságban a túltápláltság okozza a gondot, és az ehhez kapcsolódó túl kevés testmozgás. Bármiből túl sokat eszünk, azt zsírként fogjuk elraktározni.
Az edzés, mozgás nagy mértékben javítja az inzulinérzékenységet. Egy átlag ülő életmód során az izom folyamatosan telítve van tápanyaggal, így nem is lesz képes több cukrot felvenni.
Mamámnak például semmi gond a cukrával, pedig szalonnát és kolbászt eszik fehér kenyérrel. Csak éppen egész életében dolgozott, a mai napig is tesz-vesz, amennyire bírja még így 82 évesen. Persze sok függ a genetikai adottságoktól is.
78%-os, persze, ez egyértelmű, ezért írtam azt, hogy a túlzott zsírbevitel okozza.
Ha elégeted a napi kalóriaszükségleteddel, Az nyilván nem vezet ehhez, mert nem áll fent az a veszély, hogy a szervezet raktározni kezd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!