Amikor éhesek vagyunk, (pl. : nem ettünk 5-6 órája) akkor a szervezetünk el kezd zsírt égetni? Vagy az éhség szimplán annak a jele hogy tápanyagra "vágyakozik"?
miután az izmaidban lévő glikogént felhasználta a szervezeted, igen. egyébként könnyebb az izmok fehérjéjét lebontani és fogyasztani, mint a zsírréteget.
tehát.
ha valaki koplal, az izom is lefogy róla, később a zsír is, vékony lesz, de formátlan. ezért kell gyakran enni, keveset és egészségeset, így kisebb a diéta mellett az izomveszteség. a koplalás ráadásul belassítja az anyagcserét, ami hosszú távon még több hízáshoz vezet. +miután a koplalásnak vége, és a szervezet ismét tápanyaghoz jut, rekordgyorsan raktározza el (zsírként) -ez a jojó-effektus oka.
Ritkán enni nem koplalás, első, napi rendszerességű megfelelő táplálkozáskor nem lassul az anyagcsere.
Az éhség trükkös dolog, nem jelent sokat. Néha éhes vagyok irracionálisan. Mindig éhes vagyok, miután keveset ettem. Csak mert 20 órája nem, nem vagyok éhes. Van, aki SOHA nem éhes.
Jó kérdés, mikor kezdünk el zsírt égetni, de valódi zsírból fogyás akkor lesz, ha deficitben eszünk. A test elsősorban a zsírra megy rá, de ha sok az izom vagy kevés a kalória, akkor az izomra is (s nem elég pár naponta sokat enni, mert hamar elfogynak az aminosavak és izmot kell bontani).
Csak mert pl. 24 óránként eszik valaki, bármi is történik a nap folyamán, alapvetően folyamatosan hízhat is. Tökmindegy, hogy délelőtt 10-kor ég-e zsír vagy sem, ha egyszer úgyis nőnek a zsírraktárak a többlet miatt.
Az izomglikogén más dolog. Az az izmoké. Lazán lehetsz éhes úgy, hogy ott van a glikogén, de nem edzettél, úgyhogy nem férsz hozzá. A máj glikogénraktára elég aprócska, azzal nem mész sokra.
Csak mert lemerült glikogénraktárakkal élsz, még nem fogysz, ahhoz kalóriadeficit kell.
De az üres gyomortól még nem éhes az ember, legalábbis nem mindenki...
Jó kérdéseid vannak, kérdező. Nem tudom. Nekem annak a jele, hogy nagyon régen nem ettem vagy hogy most ettem, de nem rengeteget. Evés után elég éhes tudok lenni, máskor ritkán. Na így legyünk okosak. Jó esetben ételre van szükséged, ennek a jele, bár ezt érezni lehet klasszikus éhségérzet nélkül is...
Nekem van, hogy éhséget érzek, de tudom, hogy nem kell ennem, csak megvadította a szervezetemet a korai kelés és a gyaloglás.
Szóval az éhség szerintem egy megbízhatatlan, fura valami, ha általában tisztelem is.
Szerintem az éhség mindenképpen valamilyen tápanyag hiányát jelzi. Persze nem mindenkinél működik megfelelően, érdemes olvasgatni a ghrelin és a leptin nevű hormonokról.
A vércukorszint leesése is egyfajta tápanyaghiány, de az ilyenkor tapasztalt kellemetlen, sürgető éhségérzet (sőt rosszullét) megfelelő táplálkozással elkerülhető.
A gyomorsav jellemzően akkor kezd termelődni, amikor elkezdünk enni. Az üres gyomor szeret korogni, pl. amikor általában enni szoktunk, már ha megszoktunk egy bizonyos étkezési rendet. Ez egy jó dolog, mert azt jelzi, a gyomor felkészült az étel fogadására.
És hogy mikor égetjük a zsírt? Szerintem nem feltétlenül (csak) akkor, amikor éhesek vagyunk. Alvás közben is folyhat a zsírtartalékok felhasználása. Egyes olvasmányaim szerint akkor nyúl hozzájuk a szervezet, amikor az inzulinszint tartósan alacsony (fogyókúra esetén ezért hasznos, ha hosszabb idő marad ki két étkezés között, és nem tömjük magunkat folyamatosan szénhidrátokkal).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!