A telített vagy a telítetlen zsírsav a káros? Vagy hogy is van ez?
Egyik sem. Mennyiség és fajta kérdése is ez, de a telítettet szokták rosszabbnak tekinteni.
De nem mindegy a lánchosszúság sem. A kókuszzsír pl. remek zsírforrás, miközben szinte kizárólag telített zsírból áll, de közepes lánchosszúságú, ami valamiért jó.
Az állati zsírok általában vegyesek, legalábbis amiket én eszem, ott van pl. a tojás. Remek étel s van benne egy csomó zsír, telített és telítetlen vegyesen...
Ha hidegen sajtolt és hidegen is eszed, akkor egy kis mennyiség akár hasznos is lehet (bár az olivaolaj jobb). De az étolajat többnyire magas hőmérsékleten nyerik ki és vegyi anyagokkal kezelik, plusz többnyire sütésre használják az emberek. Ez semmiképpen sem hasznos.
A telített zsírsavakkal semmi gond sincs, a zsírok stabilabbak, így tovább tárolhatók és lehet velük sütni-főzni. (Az állati zsíroknak is csak egy része telített, vannak bennük változó arányban telítetlen zsírsavak is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!