100%-os gyümölcslé esetén mit jelent pontosan a cukor tartalom?
Ugyanolyan káros, mintha rendes cukrot vinnék be?
Vagy ez ilyenkor más?
A fogaknak pl. rossz ez?
A vércukor szint megnő tőle?
Azt nem értem, hogy ha rendes gyümölcsöt eszek, az ugyebár egészséges, egyáltalán nincs benne cukor.
Ha pedig 100%-os gyümölcslét, akkor már egészségtelen a benne lévő cukor?
Kérdező: Hogy ne lenne a gyümölcsökben cukor? Hallottál már a gyümölcscukorról? Segítek, úgy hívják, fruktóz, és minden gyümölcsben (és zöldségben) van belőle.
Persze más cukrok (leginkább glükóz) is vannak a gyümölcsökben.
A gyümölcsök és a 100%-os gyümölcslevek között fontos különbségek vannak. Egyrészt a hazai leveket gyümölcspüréből higítják vissza vízzel. Azaz a gyümölcs eredeti levének valamekkora része helyett rost + víz található a gyümölcslevekben.
Másrészt a pürésítés, tartósítás (hőkezelés) és tárolás folytán ki tudja, mennyi vitamin marad a lében. Éppen ezért tesznek egyes fajtákba szintetikus vitaminokat.
A friss gyümölcsöt meg kell rágni, miközben nyál képződik, ami segíti a szénhidrátok lebontását. Több ideig tart megenni egy egész gyümölcsöt, mint meginni súlyra ugyanannyi gyümölcslevet, és ezt még meg is kell emészteni, ami a gyümölcs esetében tovább tart, mivel te nem tudod olyan finom állagúvá rágni, mint a rostos gyümölcslé. Szerinted melyik esetben szívódik fel gyorsabban a cukor?
#17: Ez azért nem mindenkire igaz, én jobb korszakaimban alig használok cukrot (az agyam egy részének muszáj, amúgy nem, legalábbis ha nem vagyok különösebben aktív). A szénhidrát nem esszenciális tápanyag, túl fontos hozzá :D Ha muszáj lenne cukrot ennünk ahhoz, hogy megkapja az agy, ami kell neki, akkor 2 nap böjt után már rég nem működne.
Attól még OK energia a cukor is, emberfüggő, hogy kinek mennyi esik jól.
S persze a gyümölcsökben levő természetes cukor jobb, mint az ipari tömény, de a fogakat az is rontja, az inzulint az is emeli s attól is rosszul lehet lenni, ha az ember nem bírja a sok cukrot.
A rágnivaló gyümölcs pedig mindenképpen jobb, mint a gyümölcslé, bár azért néha egy friss préselésűt én is szívesen bevállalok. A boltiak nyilván nem olyanok, s ez utóbbiak minősége sem egyforma.
Utolsó ha nem viszel be cukrot, akkpr a szervezeted legyártja azt zsírból... így nem helytálló hogy azt mondod a te szervezeted nem használ cukrot... dehogy nem... ha nem használna, halott lennél...
Az meg már az egyéni döntésed, milyen elmebeteg diétákat követsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!