Így kellene táplálkozni?
A legutolsó bekezdés.
Na most a távol-keletik,pont,hogy sok félből esznek kis adagot . Dicsérik is mert többféle tápanyag jut a szervezetbe és nem jó úgy enni ahogy mi eszünk,egyféléből sokat.
Most meg ez a cikk pont ezt mondja.
Lehet egyáltalán tudni a sok egymásnak ellentmondó- tudományos igazolt- hír,vizsgálat,eredmény közepette,hogy akkor mit és hogy lenne érdemes enni?
valaki linkelen egy objektív írást a témában?
Pont ez az, hogy nincs objektív írás ebben, bármilyen táplálkozási irányzatot publikál bárki, egyből nekiugrik és ízekre szedi az ellentábor.
Én Géczy Gábor álláspontját tartom a leghelyesebbnek e tekintetben, ha érdekel youtube on van egy rakat előadása.
Egyféle ételből is bejuttathatsz szinte minden tápanyagot a szervezetedbe. Az a fő, hogy vidd be, amit kell, nem kell változatosság hozzá.
A tojásban pl. szinte minden megvan, ezt-azt melléraksz (akár ugyanabban az ételben) és voila. Nem kell 12 kis fogás...
Nem tudok róla, hogy az emberek egyféléből sokat ennének, én ezt nem tapasztaltam a környezetemben.
Ez a cikk tartalmaz néhány téves állítást, és olyanokat is, amelyek erősen megkérdőjelezhetők.
"Felmérések alapján ott a legmagasabb az átlagéletkor, ahol egyáltalán nincs húsfogyasztás.
A, Az ember alapvetően növényevő, nem mindenevő." Ez nem igaz.
"A cukorból alkohol képződik /függőség!/" - csak kóros bélflóra esetén.
Tej és tejtermékek - "Bármekkora mennyiségű fogyasztása káros." - ez tévedés.
"A laktózt (tejcukor) nem tudja az ember megfelelő módon megemészteni" - ha nincs rendben a bélflórája.
"Csak a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztákat tanácsos fogyasztani" - vitatható, egyesek szerint semmivel sem jobbak, mint a fehér változatok (ld. fitátok), függőség szempontjából is mindegy.
"A zsírból, olajból, margarinból stb. az emésztés során sav keletkezik, amit a szervezetnek semlegesítenie kell...
A zsiradékokat a legnehezebb megemésztenie a szervezetnek" - ez marhaság.
Nyers növényi élelmiszerek enzimbősége - erről azt olvastam, hogy a szervezetünk csak a saját maga illetve a bélflóránk által termelt enzimek segítségével tud emészteni.
Vitaminbőség: egyes vitaminok hiányoznak a növényi étrendből (pl. B12).
"A szervezet csak a szerves (organikus) sót képes hasznosítani" - ezt honnan vették? :)
"Optimális fehérjebevitel" - hát erről is lehetne vitatkozni...
"Gyulladásgátló hatás - Az A és C vitamin miatt." - A vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben van (retinol), a növényekben max. béta-karotin, amiből nem mindenkinek a szervezete tud (megfelelő mennyiségű) retinolt előállítani, ez genetikai adottság kérdése.
"A különféle táplálékok megemésztéséhez különféle közegre van szükség a gyomorban. Pl. a fehérje megemésztéséhez savakra, de a szénhidrátokhoz már bázisokra, ezért összeegyezhetetlen például a húst rizzsel együtt enni." - Érdekes elmélet, de mi van, ha egy élelmiszerben van fehérje, szénhidrát és zsiradék is? Még a gyümölcsökben is van mindhárom...
Szóval erre a cikkre biztosan nem alapoznám az étrendemet. Objektív írást tényleg nem könnyű találni, sokféle táplálkozási irányzat létezik. Szerintem érdemes olvasgatni a vitaminokról, nyomelemekről, és olyan étrendet kialakítani, amelyben minél több a természetes alapanyag, és megfelelő mennyiségű komplett fehérjét, természetes zsiradékot, zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz.
Voilá...
Bármilyen táplálkozási irányzatot publikál bárki, az ellen tábor ízekre szedi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!