A mandulalisztet lehet lenmagliszttel helyettesíteni?
Nehezen és ritkán lehet a magliszteket helyettesíteni, nagyon másak.
S eleve óriási szakadék van köztük és a keményítődús lisztek közt (bár a gesztenyeliszt az keményítős, plusz még a mandulalisztnél is drágább). Ha neked nem gond a rozsliszt, én keverném őket, mert az olcsó gabonák sokkal értelmesebb tésztát adnak, sajna :D Sok éve sütök olajos magvakkal, majd maglisztekkel, a legjobb sütijeim zömében van valamilyen gabona, az igazi sütis állagot azok adják (de nem ismerek minden flancos lisztet, 2000 ft/kg körül már meghúzom a határt, így is bőven tudok mit enni). Kis mennyiség is jó.
A mandulaliszt egyszer járt nálam, akciósan. Jó, de igen semleges, nem tett rám nagy hatást. Édes sütiknél viszont mit használjon az ember? A mákliszt jellegzetes, a kókuszliszt ízetlenít s jellegzetes állagot ad, amit nem szeretek (aztán tuti van, aki nem így gondolja, mások vagyunk), de legalább édes és kókuszos (ez utóbbi vagy baj, vagy nem, nekem ritkán gond), a szezámliszt OK édesbe is, de nem édes... Nehéz dolgok ezek.
A lenmaglisztttel sokan csínján bánunk. Olcsó, de általában rossz ízt ad sokunk szerint. Van, aki csak kenyérbe nem teszi semmiképp, sütibe igen. Láttam már paleo nemmézeseket lenmaglisztből...
Mindenképpen nagyon más lesz az eredmény. Én az olcsóbb magliszteket keverni szoktam, mert úgy kicsit kiegyensúlyozzák egymás negatív hatásait (bár ezt csinálom sokszor a zabliszttel és a rizsliszttel is :)). Az alap édes piskótám liszt része lenmagliszt-kókuszliszt-mákliszt, egyenlő arányban. Működik, persze nem olyan fenomenális, de mire van a krém?
A lenmag sem finom magában, de befűszerezve feljavul. Ha csak lenmagliszted van, akkor valami igen fűszeres sütiben gondolkodnék, talán ezért csinálják belőle a nemmézest... S ahogy már írtam, biztos jót tenne neki egy kis rozsliszt. Vagy fordítva, bár a rozsliszthez nem értek, az agresszív nagy tömegben, nem? Mi mindig csak egy keveset tettünk kenyérbe és úgy se volt valami jó. Persze ez megint ízlés dolga. De egy kevés segíthet az állagban, mindig megérzek egy kevéske keményítőt a sütik állagán, jót tesz nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!