élettan (emésztés) témában kérdeznék? SOS
1. Az éhségközpontot a vércukorszint esése stimulálja, a gyomor kontrakciói szerintem nem. (Tételesen nem emlékszem már a tankönyvre, de klinikailag nem szokott előjönni. Kötöttem már be magamnak cukorinfúziót vizsgaidőszakban, és semmi éhségérzetem nem volt a gyomorkorgás ellenére - hasonlót szoktam látni a betegeken műtéti előkészítésnél).
2. Tudomásom szerint a gasztrin és a szekretin egyaránt a vérárammal jut a célszervekbe. A gasztrin a pylorus falában termelődik és a fundus mirigyeinél hat, a szekretin a duodenum faláből szabadul fel, gátolja a gyomorszekréciót, növeli a pylorus tónusát, és fokozza a pancreasnedv víz- és sótartalmát valamint az epe termelődését.
3. A gomor pepszinogén- és sósavtermelését a gasztrin és az ACh fokozza (a sósavét a hisztamin is - ECL sejtek!)
4. A vagus tuti ludas a sósavelválasztásban, részben az ACh, részben a GRP (gasztrin! releasing peptide) révén, ez utóbbi mechanizmus nyilván atropinra is érzéketlen. Nem tudok róla, hogy a szimpatikus rostok közvetlenül befolyásolnák a gasztrin/szekretin termelődését, de a sphincterekre hatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!