Laktóz mentes tej forralás után is laktózmentes tej marad?
Igen, mert az enzim elbomlik a tejben, miközben a tejcukrot felbontja.
Ha a laktózmentes tejet megkóstolod, édesebb, mint a hagyományos tej, mert a laktóz már le van bontva benne (ezért adják hozzá az enzimet a tejüzemben. Tehát amit a boltban megveszel, az már laktózmentes). Ha forralod, nem fog a glükóz és a galaktóz visszaalakulni laktózzá.
Szerintem igen, mivel az enzim, már elvégezte a dolgát, elhasította a diszacharidot (laktóz) és monoszacharidokká alakította, így a forralt laktózmentes tejet fogyaszthatja laktózérzékeny ember. A forralás az enzimet szerkezetileg "szétszedi", de mivel tartós tejről van szó, így maga a pasztőrözés/hőkezelés is "szétszedte", már jelentős részüket.
Az a kérdés érdekesebb lenne, hogy 1 L 3%-os laktózmentes tejhez mennyi 3%-os normál tejet lehet hozzáönteni, hogy némi állás után gyakorlatilag a keveréket is laktózmentesnek tekinthessük?
(Most így hirtelen nem vagyok benne biztos, hogy működne a kísérlet, pont a gyári hőkezelések miatt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!