Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Epebeteg vagyok. Kinek higgyek?

Epebeteg vagyok. Kinek higgyek?

Figyelt kérdés

A dietetikus elmondta jó hosszan hogy miket ehetek és miket nem, az addig oké hogy a zsírt, a fűszert és a cukrot kerülni kell.

Viszont amit nagyon érdekesnek találtam, azt mondta hogy zöldséget és gyümölcsöt sem ehetek. Vagyis zöldségből csak sárgarépát, fehérrépát és karalábét, gyümölcsből pedig csak almát, a héja nélkül.

Az emésztésem azóta teljesen tönkrement, mert alapvetően letiltott minden rostos dologról.

Viszont azért bizonytalanodtam el, mert akármit olvasok a témában, mindenhol azt írják hogy lehet enni zöldséges, rostos dolgokat. (pl ebben a cikkben is a képaláírás alatt konkrétan az a mondat szerepel, hogy "Sok nyers zöldségből saláta jótékonyan hat a sok rost miatt, illetve ajánlottak a sovány halak is" [link] Tudom hogy alapvetően egy dietetikus szavait kell megfogadni az internetes cikkekkel és hozzászólásokkal szemben, de nekem gyanússá vált, hogy nem egy-két helyen, hanem mindenhol ugyanazokat olvasom, olyan dolgokat, amik teljesen ellentétben állnak az én kialakított étrendemmel. Nagyon hiányoznak a zöldségek, de ha tényleg baj lenne belőle, akkor persze eszem tovább az egyhangú étrendemet, de kíváncsi lennék, hogy nektek mit mondott ezzel kapcsolatban a dietetikusotok. Jó lenne ha összegyűjtenénk a tapasztalatainkat, és kicsit kitisztulna a fejem a témával kapcsolatban.

Minden másban eligazodok már, és megszoktam hogy ezeket kell enni ha tetszik-ha nem, de ez a zöldség-téma nálam egy nagyon sarkalatos pont.

2016. nov. 17. 15:13
 1/6 anonim ***** válasza:
80%
Egyél nyugodtan zöldségeket. Majd észreveszed, hogy mi nem tesz jót. Minden ember más. A nyugati orvoslás ezt nem veszi figyelembe.
2016. nov. 17. 15:21
 2/6 anonim ***** válasza:
50%
#1: De figyelembe veszi. Rengeteg példát lehetne említeni.
2016. nov. 17. 15:26
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
20 éve epehomokot találtak nálam. A főorvos akkor azt mondta, hogy ehetek mindent, zsíros dolgokat is mértékkel.,és ne olajjal főzzek, hanem zsírral. Ha nem eszek zsírosat, akkor a máj nem tud "mit" feldolgozni és,kialakul az epehomok, majd kő. Amit még javasolt: igyak meg naponta egy kiskanálnyi fekete retek levet, vagy egyek fekete retket, az javítja az epe működést. Azóta is csak akkor érzem nehéznek a gyomrom, ha nagyon sok zsírosat eszem. Nem rég voltam kivizsgáláson és semmi baja az epémnek.
2016. nov. 17. 15:29
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek az elsővel. Nekem pl összesen 3 féle ételtől szokott problémám lenni, és mindhárom olyan, amit amúgy nem szoktak tiltani epéseknek. Ha valami gond van, azt érezni fogod úgyis.
2016. nov. 17. 15:38
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ahány epebeteget ismerek, mindnek van 4-5 féle étel, amit nem bír, de amúgy teljesen normálisan étkeznek.

Én is azt mondom, hogy neked kell kitapasztalnod, amitől nincs panaszod, azt eheted.

2016. nov. 17. 15:51
 6/6 anonim ***** válasza:
Az epe amúgy nem csinál semmit sem a rostokkal. Az epe feladata a zsírok emulgeálása valamint a hasnyálmirigy által termelt zsírokat bontó lipáz enzim aktiválása.
2016. nov. 17. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!