Vegan taplalkozas, eveszavar? 15/L
Azt kell rolam tudni, hogy egy evig vegankent taplalkoztam (ez idö alatt nagyon meghiztam). Csaladi problemak, ez-az, es a legnagyobb bajom az volt, hogy fogalmam sem volt, hogy hogy kell összeallitani egy egeszseges etrendet(a mai napig). Ez a dolog nekem odaig fajult, hogy anorexias lettem. (pszichologushoz kezdtem jarni szoval azon vagyok, hogy valahogy meggyogyuljak).
Viszont mindig kacsintgatok a vegansag fele, de annyi felelem van bennem, hogy milyen etrenddel teszek jot magamnak. Mert hallottam mar, hogy az eveszavarokra megoldas lehet ez az etrend, de ellene is sokat hallok.
Pl. a tulzott szenhidratbevitel hizlal, es a szenhidrat laktat a legkevesbe igy vegan etrenden könnyu tulenni magunkat es elhizni. A masik meg, hogy nem keves az a feherje meg a zsir, amennyit a növenyekböl be lehet vinni (plane, hogy egy gyerek vagyok)? Az izmok leepulesevel mi a helyzet?
Annyi mindent hallok annyi mindenkitöl? Mi az igazsag?
Nem kevés, itt is leírom hogy az embernek szénhidrátból van szüksége a legtöbbre, és jóval kevesebb fehérjére, zsírra.
Azért küzd a mai kor embere pl. rákkal, mert a túlzott húsevés túlzott fehérjebevitelhez vezet, amit a szervezet nem tud feldolgozni,és a rák elsődleges táptalaja, előmozdítója.
A zsír egy nagyon súlyos probléma, a legtöbb 3 éves gyerek artériájában már felfedezhető egy zsírcsík a helytelen táplálkozásnak köszönhetően. Elhízáshoz, szív-és érrendszeri problémákhoz vezet elsősorban.
A helyzet az, hogy bármiylen egészségügyi szervezet ajánlását megtekinted, pl. dge, ada, who stb., max. HETI 2-300 g húst javasolnak. Magyarországon egy átlagember csak reggelire-vacsorára elfogyaszt ennyit, nemhogy ebédre. Kb. 10x-esen lépik túl a keretet. Nem csoda, hogy ennyire betegesek vagyunk...
Ebből következik az is, hogy a táplálkozásképünk teljesen torz. A szénhidrát, amiből a legtöbbre lenne szükségünk (természetesen lassú felszívódású) le van nézve, a fehérje, zsír az érték, amiből valójában a legkevesebb kellene a szervezetünknek.
Egy 15 éves lánynak kb. 40g fehérjére van szüksége egy nap. Ez nevetve bevihető növényi sajtból, tejből, joghurtból, hüvelyesekből, fehérjében gazdag zöldségekből, teljes kiőrlésű tésztákból/pétermékekből, olajos magvakból, stb.
Az izmaid akkor fognak leépülni, ha a kritikus minimumnál kevesebb fehérjét fogyasztasz, ami szinte LEHETETLEN. Röhejes, hogy még mindig ez a tévhit terjed...
Még a fogyáshoz is az az étrend az ideális, ahol 45-65% szénhidrát, a maradék 55-35% pedig fele-fele arányban zsír és fehérje, magyarán ahol max. 27% fehérje a napi összbeviteled, és ehhez képest min. 45% szénhidrát.
Itt egy jó magyarázat arról, miért a szénhidrátban gazdag étrend ideális:
Itt pedig a növényi fehérjékről olvashatsz:
Nem hinném :)
Hús, hal, belsőségek (máj, zúza stb.), tojás, savanyított tejtermékek (ha nem vagy tejérzékeny), mindenféle zöldség (száraz húvelyesek és krumpli kivételével), gyümölcsök, olajos magok kis mennyiségben, egészséges zsírok, olajok, chia mag...
Ezekből már elég változatos étrendet lehet kialakítani, én is ezeket eszem (kivéve a tejtermékeket tejfehérje-intolerancia miatt).
gapsdiet.hu
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!