Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Kókuszolaj jó vagy rossz?

Kókuszolaj jó vagy rossz?

Figyelt kérdés

Namármost, felvázolnám a jelenlegi tudásom, kérem a helyreigazítást a nem megfelelő részeken: a szervezetnek telítetlen zsírokra van inkább szüksége, mert ezek nem gátolják a szénhidrátok felszívódását, a zsíroxidációt is fokozzák, illetve a hdl mennyiségét is növeli, ami az ldl csökkenéséhez vezet.

A kókuszolaj kb. 90% telített zsírt tartalmaz, ami azt jelenti, hogy kb. 10% "jó zsírt", több helyen is olvasni, hogy a napraforgó olaj rossz, viszont ennek kb. 90% telítetlen és 10% a telített zsírtartalma, mégis inkább a kókuszolajat favorizálják, miért?


2016. máj. 31. 00:12
 1/2 anonim ***** válasza:

Közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, ami valamiért számít és jó. A telített zsírok sem mind egyformák. Azonkívül sokszor felhasználható sütésre, nem képződnek benne transzzsírok.

Tojást is eszem, az is telített zsír, ráadásul állati, de arról sem tudok rosszat, a koleszterinnek mindenesetre jót tesz, a benne levő koleszterin fajtája és szemcsemérete miatt. De amúgyis rendes, tisztességes étel, igen népszerű az állatvilágban is (pedig a többi állat nyersen eszi a fehérjét is, ami előnytelen)... Én megbízom sokak tapasztalatában s a testem jelzéseiben, bár ez nem tudományos megközelítés, de mivel ahhoz nem értek, s nem tudhatom, melyik cikknek van igaza a sok ellentmondó közül, jobbat nem tudok.


Szóval nem ilyen egyszerű, hogy a telítetlen jó, a telített rossz. Abnormális is lenne, ha el kellene távolodnunk az eredeti, normális táplálkozástól s az élelmiszeripar modern találmányai nélkül bajban lennénk...

2016. máj. 31. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

Pont azért jó a kókuszolaj, mert a telített zsírok stabilak, magas hő hatására sem változik meg a molekulaszerkezetük, ezért lehet vele sütni-főzni.

Az étolaj nemcsak akkor káros az egészségre, ha hevítjük, mivel nem hidegen sajtolt olaj, ráadásul magas hővel és kémiai anyagokkal kezelik az előállítás során.

Telítetlen zsírsavakból (hidegen sajtolt olajokból) sem szabadna sokat fogyasztani, nagyon kis mennyiség is fedezi a napi szükségletet, ráadásul nem mindegy az omega 3 és omega 6 zsírsavak aránya sem. Ebből a szempontból a napraforgóolaj szintén nem jó, mivel jóval több benne az omega 6.

Az, hogy a telített zsírok és a koleszterin károsak az egészségre, tévhit, amit már hivatalosan is megcáfoltak, csak nagyon sokan (köztük orvosok) még nem tudnak róla.

2016. máj. 31. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!