Az egészséges életmód drágább?
Nem kizárólag bio ételekre gondolok, csak ha simán megbízható eredetű, E mentes élelmiszerekből akar egy család étkezni. Pl:
fehér liszt vs. barna liszt
margarin vs. vaj
tészta vs. zöldség
stb.
A vizet is bevonnám, hiszen fontos a napi 2 l fejenként, na de mit?
csap víz vs. ásványvíz vs. szűrt víz.
És a sport? ha pl.: három tagú család akarja megoldani a rendszeres sportolást.
kondibérlet, edzés vs. otthoni mozgás.
stb.
A legegészségesebb lenne, ha saját magad állitanád elö az élemiszereket, akkor biztos lehetsz benne, hogy vegyszermentesen lett elöállitva. A liszt: nyugaton már rájöttek, hogy az optimális a nem túl erösen tisztitott fehér liszt a legjobb, mert a barna (teljes kiörlésü) sokaknál bélirritációkat okoz, és aki hajlamos rá, az sokkal gyakrabban kap bélrákot.
A margarint - egészségügyi szempontból - be kellene tiltani, mert rengeteg vegyi szennyezödés kerül bele a gyártási technológiából kifolyólag - a házi tejböl készült vaj sokkal egészségesebb és tereszetesebb.
A tészta és a zöldségféle is fontos, a legjobb, ha mindenféle élelmiszerböl fogyaszt mindenki naponta, akkor van a legkevesebb esélye az egyoldalú táplálkozás miatt megbetegedni.
A viz egy jó kérdés: elvileg a legjobb a tiszta (csap)viz lenne, de éppen MO-on a legtöbb helyen annyi káros nem beleillö anyagot tartalmaz, hogy csak a jó minöségü, szénsavmentes ásványvizet lehet javasolni. De nagyon meg kell az összetételt nézni, mert a nitráttartalom a legtöbb vizben igen magas. (Ami ivóvizként megengedett, annak kevesebb, mint a fele kell ahhoz, hogy egy akváriumban a halak elpusztuljanak.)
Sport: a legegészségesebb a szabadban végzett mozgás, gyaloglás, futás, biciklizés, a konditerem csak az üzemeltetöknek hasznos, a résztvevöknek a legtöbb esetben inkább árt.
utolsóhoz:
Abszolút megértelek. Én nem vagyok ugyan cukorbeteg, sem lisztérzékeny, de próbálok egészségesebb ételekből ételt kreálni. A gond már a boltban kezdődik, végigmehetek a bolt 90%-án mire olyan ételt találok ami nem tartalmaz cukrot, sót és adalék anyagokat. Katasztrofális. Ha csak magamra kellene főznöm akkor elmegy, de egy családra... :(
A páromnak 1/2 kg párolt csirke salival csak előétel, utána még követeli a "rendes" kaját (pörkölt, tarhonya, tészta, rászántott hús stb.)A levest hol megeszi hol nem. Két felé főzni naponta elég macera.
A sport elég fontos, de én ahányszor elkezdtem itthon előbb utóbb mindig elmaradozott. Az edzőterem vállt be eddig, ráadásul itt nem nyitogat rám a család, hogy hol van ez vagy az stb. A lányom pedig csak így tud edzeni. Kettőnknek havi 25ezer.
Az ásványvíz egy családnak (jobb minőségű) havi 15-20 ezer.
A csapvizet betiltanám fogyasztás céljára. Tele van vegyi anyagokkal, fémekkel és rozsdával. Próbáltam inni régebben, de olyan szinten marja a torkom, hogy elkezd folyni a könnyem és elmegy a hangom, krákogok és szomjas leszek. Szóval inkább ásványvíz.
De hát a húslevest mégsem főzhetem ásványvízből. :(
hadd ajánljam a figyelmedbe ezt az oldalt: www.antalvali.hu
itt nagyon sok kérdésre választ kaphatsz.
számomra olcsóbb az egészséges életmód, mert nem járok mekibe, nem veszek chipseket, mű desszerteket, színes, aromás üdítőket stb. amit lehet házilag itthon készítek el. nincs kitágulva a gyomrunk a sok műkajától, nem eszünk ízfokozós készételeket, ezért élvezni tudjuk a normális ételek ízét és nincs szükségünk hatalmas adagokra sem. húst nagyon ritkán veszek, akkor is csak csirkemellet.
én nem csak a táplálkozásra figyelek, hanem a tisztálkodó szerekre is. nem veszek alumínium származékos dezodort, helyette szódabikarbónát használok. nincs szükségem kőolaj származékos krémekre, testápolóra, mert nem használok tusfürdőket, szintetikus szappanokat. mosódió főzettel mosakszom, és kézmosásra is azt használom. a fogamat is szódabikarbónával mosom, nem sodium laureth sulphate os fogkrémmel. hajmosáshoz házi tojássampont használok, a hajam nagyon szép tőle, tehát balzsamra meg egyekre sincs szükség. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!