Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Melyik az a péksütemény, ami...

Melyik az a péksütemény, ami annyira nem hízlal?

Figyelt kérdés

2016. jan. 31. 17:46
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Egyik sem hizlal ha nem zabálod kilószámra.
2016. jan. 31. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Amit nem eszel meg. Esetleg a szénhidrátcsökkentett vagy diabetikus termékek.
2016. jan. 31. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Amit saját magad készítettél, olyan hozzávalókból. Van millió recept.
2016. jan. 31. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
54%
Amit nem kalóriatöbbletben eszel, az mind nem hizlal semennyit :)
2016. jan. 31. 23:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:

A gyorsan felszívódó szénhidrátok (cukor, gabonák, krumpli, stb)a tudomány mai állása szerint rendkívül egészségtelenek a szervezetre nézve a bennük található glutén miatt. Sokfelé írnak ilyeneket, én adok neked linket egy számomra hitelesnek tűnő forrásból, de azért nem árt mindig némi szkepszissel kezelni az ilyen dolgokat...


[link]


Kereskedelmi forgalomban én még nem láttam olyan pékárút (persze ez nem zárja ki, hogy van), amelyek gluténmentes lisztből készültek, így azt tanácsolom neked, hogy ha nem tudod őket megvenni, akkor készíts házilag. Jó alapanyag lehet hozzá a lenmagliszt, hajdinaliszt, barna köles, stb.


Találtam neked ehhez kapcsolódóan egy webshopot, nem ismerem a termékeiket, de talán érdemes lehet lecsekkolni:


[link]

2016. febr. 3. 07:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim válasza:

Kedves 5-ös, a válaszodban két igazságot mosol össze.


A gyorsan felszívódó szénhidrátok(finomlisztek, cukor, gyümölcsök, tej és tejtermékek, tésztafélék, burgonya, rizs, stb...) fogyasztása valóban gyors vércukorszint emelkedést okoz, amire a szervezet az inzulinszint gyors és nagymértékű megemelkedésével reagál.

Egészséges szervezet ezt általában jól kezeli és problémát nem okoz. A magas inzulin szint a szervezetet raktározásra készteti(zsírsejtek képzése = hízás). De ha gyakran ismétlődik, akkor idővel csökken a szervezetben a sejtek inzulin érzékenysége. Emiatt még magasabb inzulin szint képes csak tartani a vércukor szintet, mígnem a szervezet inzulin termelő sejtjei elérik a teljesítőképességük maximumát és elkezdődik a kimerülésük és pusztulásuk és nem képesek tartani a vércukor szintet.(Az orvostudomány ma elfogadott nézetei szerint csak ebben a fázisban kell beavatkozni.) Természetesen a folyamat teljes hosszában folyamatosan történik a zsírsejtek építése a magas inzulin szint miatt.

Természetesen a folyamat sebessége egyénfüggő, sok függ a genetikától. Ez egy spirálszerű folyamat, amit annál könnyebb visszafordítani, minél előbb beavatkozik az ember.

Hogy konkrétan a kérdésre is válaszoljak: A szénhidrát tartalmú élelmiszerek annál kevésbé hizlalnak, minél lassabban szívódnak fel. A felszívódást az ételek rost és zsírtartalma növeli. A péráru annál jobb, minél magasabba a teljeskiörlésű liszt(rost) tartalma.(70%TK-30%sima az ideális, ami még finom is). A magas zsírtartalom a felszívódást ugyan lassítja, de a zsírok magas energiatartalma és az erekre gyakorolt hatása miatt nem ajánlott a fehér kenyér vastagon sertészsírral megoldás. :)


Tipp: Nem minden pékáru teljeskiörlésű, ami barna, sőőőt. Gyakran malátával színezik, hogy egészségesnek tűnjön, de nem az. Ha az összetevők között első helyen búzaliszt szerepel, az tutira nem lassan felszívódó.



A glutén tartalomról lényegesen kevesebbet tudok, de valóban vannak olyan állapotok, amiben a glutén tartalom kedvezőtlenül hat. Tipikus gluténmentes szénhidrát források a rizs, a kukorica és a burgonya(mind gyorsan felszívódó, kivétel a basmati rizs).

2016. febr. 5. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 kikkawa válasza:
Próbáld ki a Norbi update pékárukat, azok kifejezetten ezért lettek kifejlesztve!
2016. febr. 7. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!