Melyik az a péksütemény, ami annyira nem hízlal?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A gyorsan felszívódó szénhidrátok (cukor, gabonák, krumpli, stb)a tudomány mai állása szerint rendkívül egészségtelenek a szervezetre nézve a bennük található glutén miatt. Sokfelé írnak ilyeneket, én adok neked linket egy számomra hitelesnek tűnő forrásból, de azért nem árt mindig némi szkepszissel kezelni az ilyen dolgokat...
Kereskedelmi forgalomban én még nem láttam olyan pékárút (persze ez nem zárja ki, hogy van), amelyek gluténmentes lisztből készültek, így azt tanácsolom neked, hogy ha nem tudod őket megvenni, akkor készíts házilag. Jó alapanyag lehet hozzá a lenmagliszt, hajdinaliszt, barna köles, stb.
Találtam neked ehhez kapcsolódóan egy webshopot, nem ismerem a termékeiket, de talán érdemes lehet lecsekkolni:
Kedves 5-ös, a válaszodban két igazságot mosol össze.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok(finomlisztek, cukor, gyümölcsök, tej és tejtermékek, tésztafélék, burgonya, rizs, stb...) fogyasztása valóban gyors vércukorszint emelkedést okoz, amire a szervezet az inzulinszint gyors és nagymértékű megemelkedésével reagál.
Egészséges szervezet ezt általában jól kezeli és problémát nem okoz. A magas inzulin szint a szervezetet raktározásra készteti(zsírsejtek képzése = hízás). De ha gyakran ismétlődik, akkor idővel csökken a szervezetben a sejtek inzulin érzékenysége. Emiatt még magasabb inzulin szint képes csak tartani a vércukor szintet, mígnem a szervezet inzulin termelő sejtjei elérik a teljesítőképességük maximumát és elkezdődik a kimerülésük és pusztulásuk és nem képesek tartani a vércukor szintet.(Az orvostudomány ma elfogadott nézetei szerint csak ebben a fázisban kell beavatkozni.) Természetesen a folyamat teljes hosszában folyamatosan történik a zsírsejtek építése a magas inzulin szint miatt.
Természetesen a folyamat sebessége egyénfüggő, sok függ a genetikától. Ez egy spirálszerű folyamat, amit annál könnyebb visszafordítani, minél előbb beavatkozik az ember.
Hogy konkrétan a kérdésre is válaszoljak: A szénhidrát tartalmú élelmiszerek annál kevésbé hizlalnak, minél lassabban szívódnak fel. A felszívódást az ételek rost és zsírtartalma növeli. A péráru annál jobb, minél magasabba a teljeskiörlésű liszt(rost) tartalma.(70%TK-30%sima az ideális, ami még finom is). A magas zsírtartalom a felszívódást ugyan lassítja, de a zsírok magas energiatartalma és az erekre gyakorolt hatása miatt nem ajánlott a fehér kenyér vastagon sertészsírral megoldás. :)
Tipp: Nem minden pékáru teljeskiörlésű, ami barna, sőőőt. Gyakran malátával színezik, hogy egészségesnek tűnjön, de nem az. Ha az összetevők között első helyen búzaliszt szerepel, az tutira nem lassan felszívódó.
A glutén tartalomról lényegesen kevesebbet tudok, de valóban vannak olyan állapotok, amiben a glutén tartalom kedvezőtlenül hat. Tipikus gluténmentes szénhidrát források a rizs, a kukorica és a burgonya(mind gyorsan felszívódó, kivétel a basmati rizs).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!