Egészségtelen, ha gyakran fogyasztok sajtot?
enis gyakran fogyasztok. mostanában már sikerült új fajtákat is kiprobalni:feta sajt, mozzarella, camembert, kék penészes sajtot, cheddar sajtot. megmondom őszintén ezek jobban is izlettek mint a klasszikus trappista.
hogy mennyire egészséges, az jó kérdés. most nem leszek népszerű, de higyjetek el, hogy olcsó húsnak hig a leve. a legolcsobbak sokszor növényi alapuak. de a minosegibbek esetén kb 10liter tejből készül 1kg sajt.. benne van a kalcium és a vitaminok, szóval megeri fogyasztani. (akiknek magas a koleszterinjuk annak jobb lightos sajtot fogyasztani, mert amúgy elég magas a zsirtartalma.)
Igazi jóféle házi sajtot szerintem semmiképp :D Inkább direkt jót tesz már lelki alapokon is, mmmm...
Nos, nekem sokszor jól jön a kényelem, fehérje, kálcium miatt, mindazonáltal kevés sajtot eszem, de ez egyéni dolog, vannak ételek, amiket szeretek, de nem bírnám gyakran enni őket.
Az érelt, laktózt nem vagy alig tartalmazó sajtokba, amik pláne rendesen tartott állatoktól származnak, viszonylag kevesen kötnek bele. Persze van, aki igen. Szerintem nem létezik étel, ami mindenki szerint egészséges, bár a zöldségek némelyike még egész jól áll e téren.
Én magam is sok ételcsoportot kizártam, a tejtermékek zömét sem eszem, amit mégis (jóféle vaj, sajt, általában házi és minél érleltebb, de olyat nem olyan könnyű szerezni), azt ritkán és keveset, de én a testem jelzéseit követem. Ha másokat, többeket követnék, éhen is halnék. Már ésszel sem vonz a cukor, a testem annyira nincs oda a gluténért, laktózért, keményítőért, természetes cukrokért... A sajttal semmi baja, úgyhogy azt eszem, főleg, ha morálisan és ízlelőbimbóimnak is megfelel. Akinek elég leszűkült étrendje van, s mondjuk az egyetlen valamirevaló fehérjeforrása épp kiesik, mert nem kap a házaknál elég tojást, annak direkt jó, izommegőrző lehet egy kis sajt (nem mindenki hajlandó vegán stílusban élni, én sem, főleg ketogén diéta mellett, amire szükségem van).
Az még kimaradt, hogy vannak tapasztalatok, emberektől, akik évek óta erősen alapoznak sajtra. Nemhallottam, hogy gondjuk lett volna belőle s olyan helyeken, ahol foglalkoznak a tudományos háttérrel, szintén nem hozták ki, hogy ne együnk sok sajtot. Oké, ez kissé bizonytalan így, de mit lehet tenni? Test jelzései, mások tapasztalatai, cikkek (ez a legmegbízhatatlanabb, ha az ember nem szakértő, bármit kihoznak és az ellentétét is még konkrét kísérletekben is, sima állításokról nem is beszélve).
Nagyopn sokat olvastam már az egészséges táplálkozásról, engem aztán nem győztek meg arról, hogy szolidan kellene bánni a sajttal (nyilván sokan már a zsírtartalom miatt így gondolják, én tuti nem, mert tudom, hogy mennyire jó sok embernek a magas zsír- és alacsony szénhidrátfogyasztás). Persze nyilván van egy határ, ami fölött túl sok lesz a fehérje, zsír és kalória, illetve van, akinek bizonyos sajtok rosszul esnek, főleg a nagyobb laktóztartalmúak vagy ki tudja, mivel adalékolt műcuccok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!