Vegetáriánusok! Sohasem próbáltam még, de ki szeretném próbálni a vega táplálkozást. Tippek egy kezdőnek?
Igazából semmi különösebb okom nincs rá, nem vagyok kövér, sem egészségtelen, sportolok, teljesen jól vagyok. De sokszor belefutok a neten vegás dolgokba, és úgy döntöttem hogy kipróbálom egy ideig (pl 1 hónap kezdésnek?). De az a bajhogy fogalmam sincs hol kezdjem, mit egyek, hogy ne boruljon fel az étrendem és be tudjak vinni mindenből.
21/F
Szerintem nem jó ötlet. A szervezetednek szüksége van mindenféle tápanyagra (gondolok itt most elsősorban a fehérjére). Igen, van fehérje a borsóban, babban (hüvelyesekben), olajos magvakban (földimogyoró), de ezek növényi fehérjék, amiknek az aminoprofiljuk nem olyan jó (vagyis hiányoznak belőle dolgok) mint az állati eredetű fehérjének.
A fehérje pedig szükséges az izmok megtartásához, normál működéséhez. (Itt most gondolj csak a szívizomra mondjuk!!!)
Szerintem ez a "kövessük divatból a vegán/paleó/ilyenolyan étkezést" dolog elég gáz....
Ha hús helyett tojást eszel, plusz mindenféle egyebet változatosan, akkor nem igazán kell aggódnod :)
Azt pedig sosem értettem, miért hiszik, hogy a vegaságtól fogy az ember. Nekem az ellenkezője logikusabb. Persze minden a mennyiségeken múlik, de a hús jobban laktat és húsmentesen sokan a rengeteg szénhidrát irányába mennek el, ami hormonális szempontból nem előnyös, ha súlyproblémája van az embernek.
Én ilyen mindenfajta vega "fasírtokat" ennék helyedben lehet kapni ilyen porokat ilyen boltban rengeteg ízű és baromi finomak próbáld ki sülkrumplival paradicsommal .
Még nyár van tegyél hozzá zöldségeket variálva ami neked finom ,utána télen marad a konzerv. A kenyérnél felejtsd el a bolti és amúgy a fehér kenyeret . Vegyél sütőt és te magad süsd a "barna kenyeret" ami fele bl50 és fele bl195 lisztből legyen. Főzelékeket ismersz? szereted válaszd ki tanuld meg . Haladób szinten mnidenféle primitív beszerezhető olajos magvakból lehet turmixal nagy mennyiségű kencéket gyártani amit bolti margarin meg mindenféle tartósítószeres szemét helyett kenhetsz a kenyérre később ráfogsz jönni milyen keverékekből tudod előállítani a saját "porodat" amit olajban szintén ki lehet sütni.Fehér cukrot hanyagoljad, szokjál rá a termelőnél kimérhető vegyes mézre 1300ft kilója tökéletes cukor. Szokjál le az üdítőkről piákról kávéról csak tisztított csapvizet igyál ro de inkább desztilálld ha nincs kedved marad a csapvíz ,ásványvíznél sokkal jobb.
Nem tudom miket ettél idáig, de szerintem annyi is elég, ha ugyanazokat eszed mint eddig, csak a húst hagyod ki. Illetve most van a gyümölcsszezon, ha nincs saját kerted, piacon is elég olcsó most minden. Nekem egy nagy kedvencem pl. a kápia ami most 200 Ft/kg piacon, abból rengeteget be tudok rőfölni. :)
Én 6 éve vagyok vega, sose volt semmiből hiányom (gondolom csak jelezte volna a szervezetem ha baj van), mindig azt eszek amit épp megkívánok, az ember épp azt kívánja meg úgy is amit a szervezet jelez h de jó volna enni.
Isteni salátákat is össze lehet dobni ha teszel bele mindenfélét, zöldet, uborkát, kukoricát, paradicsomot, hagymát, almát, olívabogyót, a kedvenc sajtodat felkockázva - nagy adagban is viszonylag kevés kalória van, viszont sok vitamin. :)
Szia!
Egyszerű: a húsokat gabonákkal, szójával helyettesítheted, lehet kapni vega kolbászt, vega fasírtot pedig Te is tudsz sütni. Én fél éve vagyok csak vega, de amióta nem eszem húst, jobb a közérzetem és jobban megy a sport is.
30L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!