Az alma vagy a kóla roncsolja jobban a fogakat? (többi lent, fontos! )
Figyelt kérdés
nem túl megbízható forrásból olvastam, hogy egy alma, mivel több savat tartalmaz, mint 1 pohár kóla, így az jobban roncsolja a fogakat.
1. hogyan roncsolja a sav a fogakat? pontosan milyen kémiai vagy fizikai reakció játszódik le ilyenkor? (csak a fog zománca sérül?)
2. valaki tud valamilyen értéket mondani 100ml kóla ill. 100g alma hány g savat (az alma milyen savat? kóla tudom, hogy foszforsavat) tartalmaz?
3. savtól eltekintve tartalmaznak-e más, fogat roncsoló összetevőket?
előre is köszönöm!
2015. aug. 28. 13:24
1/1 anonim válasza:
A kóla rosszabb, a foszforsav jobban károsítja a fogakat, mint a gyümölcssav. Ha komolyabban érdekel a téma, olvass utána a saveróziónak, a legtöbb, amit tehetsz ellene, hogy nem mosol azonnal étkezés után fogat, mert a savtól felpuhul és sérülékenyebbé válik a zománc, ebben az állapotban könnyű lesúrolni a vehemens sikálással (de nem csak savas ételek, italok után érdemes várni legalább negyed órát, mert mindentől felpuhul egy kicsit). A kóla konkrétan feloldja a benne ázó fogat, biztosan láttál már ilyen kémiai kísérletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!