Vega étrendre igyekszem átállni. Károsodhat -e és miben a szervezet ha megvonom tőle az állati fehérjéket? Mivel tudom ezt helyettesíteni? Szójára allergiás vagyok. Sclerosis multiplexeseknek nem lesz belőle baj ha vegák?
Lehet, hogy a tojás tényleg nem jó autoimmun betegeknek, utána kell nézni..
De egy dietetikusnak (akár az amerikai szövetségük akár a hazai elvbarátaik) azt sem hinném el, amit kérdez.
De utána lehet nézni, mert időnként mondjuk véletlenül lehet igazuk is, nagy számok törvénye.
Erre már azt szoktam mondani, 7 milliárd 300 valahány millió, és növekszik. A Föld lakossága.
Eléggé sok állítás létezik és létezhet még több is. Nem gondolok bele mennyi, mert ha csak a 20-60 év közötti populációtól fejenként 1-1 állítást kérünk, az már bőven elég ahhoz, hogy akár több mint 7 milliárd különböző nézettel vagy véleménnyel NE tudjunk azonosulni.
Lényeg, hogy sokféle 'igazság' létezik, nyilván mindnek lesz x darab támogatója akik hangoztatják, hisznek benne vagy ilyesmi. Tök min'negy :)
Igen károsodhat a szervezeted SM-esként, mert nem jutsz olyan fehérjékhez, amiből a mielin felépülhet regenerálódhat.
A Copaxone például ilyen fehérjéket is juttat a szervezetedbe. Én nem építeném erre a védekezést.
Helyedben SM-esként nem lennék vega, ha mégis az leszel akkor (is) jobbulást!
SM-esként jobb ha lefogy az ember, nem tudom vegaság segít-e ebben úgyhogy ennél többet most nem tudok írni.
Érdemes félretenni az vegaság általános kérdését, és a sclerosis multiplex betegeknek javasolt étrend kérdését. Az SM betegek által követendő étrenddel kapcsolatban viszonylag kevés kutatás van, de létreznek. Több kutatás kimutatta például, hogy a (nem zsíros) halak fogyasztása csökkenti az SM progresszióját, valószínűleg az Omega 3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásán keresztül. A korábban már szóba került Swank diéta a telített zsírsavak szinte teljes elkerülésére épül, és egy kísérlet alapján elképesztően hatékony, ugyanakkor azóta se megcáfolni, se megerősíteni nem próbálta senki a kísérletet. Lásd [link]
Sok SM-es tartózkodik a tejtermékek fogyasztásától, egérkísérletek alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a tejben található egyik molekula nagyon hasonlít az SM-ben érintett mielinre, és emiatt immunreakciót válthat ki, ami rosszabbíthatja az SM-esek állapotát. Másrészt vannak arra utaló jelek, hogy a kávé például akár 30%-ban is csökkentheti a rokkantsági fok rosszabbodásának esélyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!