Mely ételek azok, amelyeket az emberi szervezet nem emészt megy, csak átmegy eredeti formájában a beleken?
A meg nem rágott kukoricaszemek és a mák az ilyen, tudom, ezt már sokaktól hallottam.
De mi van még, amit még "viszontláthatunk" egészben a székletben, és nem utal betegségre?
Pl. normális-e ha a tökmag, vagy gombaszeletek, vagy kókuszforgács is egyben marad?
És mi más lehet még, ami nem emésztődik meg?
(És ha nem emésztődik meg, akkor egyáltalán miért esszük???)
#1-el ne foglalkozz!
Nagyon jó a kérdés. Megértem az aggályaidat. Hiába mész ilyen kérdéssel orvoshoz vagy dietetikushoz, kb. úgy fognak hozzáállni, mint #1.
Általában rostról beszélnek, de azért kicsit árnyaltabb a kép:
cellulóz, pektinek, hemicellulózok, gumik, inulin.
Olvasható, hogy a vastagbél baktériuma esnek csak neki (ha a bélflóra rendben van) és zsírsavakká bontják.
"normális-e ha a tökmag, vagy gombaszeletek, vagy kókuszforgács is egyben marad" - lehet normális is. Nálam nem marad egyben.
Nem hiszem, hogy hibát kellene keresnek magadban csak ezek miatt. Ha mindenáron meg akarod emészteni, akkor fontos lehet az előkészítés: Áztatás, főzés, stb. Egyébként úgy lehet, ahogy #2 írja: az íze miatt esszük.
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__1357330..
Erre én is gondoltam, hogy talán alaposabban kellene rágni...
Na de akkor megemésztődne minden? Vagy éppen csak megrágott formájában nem lennének kivehetőek ilyen távoli szemrevételezéssel a továbbra is emésztetlen de apróbb elemek?
Az, hogy a mákban lévő ch nem emésztődik, még nem jelenti, hogy a zsír sem szívódik fel belőle. Bár feltehetően nem hasznosul olyan mértékben, mint ha sajtolt mákolajat innál.
A lényeg, hogy nincs ebben semmi kóros. Ha valami célod van az étrendeddel, akkor egyél olyan dolgokat, amit tuti meg tudsz emészteni, aztán nézd meg van-e változás, javul-e a közérzeted, vérképed, stb. Ha meg nincs semmi célod, akkor ne foglalkozz vele. Egyél úgymond "normálisan".
Hirtelen semmilyen olyan makro vagy mikrotápanyag nem jut eszembe, aminek a bevitele csak ilyen kérdőjeles ételek fogyasztásával lenne megoldható.
"A lényeg, hogy nincs ebben semmi kóros" - mármint abban, hogy egyes dolgok "átmennek" rajtad.
Van valami egészségügyi problémád? Vagy mi keltet benned aggályt (túl azon, hogy egy-két dolog úgy távozik, ahogy magadhoz vetted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!