Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mit kell csinálni ha valaki...

Mit kell csinálni ha valaki elájul?

Figyelt kérdés
Szóval ha valaki megy az utcán és simán elájul mit kell csinálni vele? És hogyan lehet érezni? Mik a tünetei?
2010. febr. 25. 19:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Nem lehet belehalni egy "natúr" ájulásba.Leesik a vércukrod,a vérnyomásod (kamaszkorban gyakran előforudlhat) ,ez az oka.
2010. febr. 26. 14:31
 12/16 anonim válasza:
Én csak egyszer ájultam el életemben, az focizás közben történt. Jó pár éve volt, egy srác iszonyatos erővel belerúgott a labdába, én pedig eléugrottam és az oldalamat találta el. Térdre estem, majd arccal a földre. Se hang, se kép, egyszer csak valaki felemel és minden a régi, elég fura érzés volt. Miközben emelt, még nem nagyon tudtam, mi van velem, de ahogy hirtelen elengedett és újra a talpamon álltam, már semmi baj nem volt.
2010. febr. 26. 15:57
 13/16 anonim ***** válasza:

Már bocs, de igenis bele lehet halni. Az eszméletlenséget mindenképp életveszélynek kell kezelni. Más az, amikor valaki összeesik és pár másodperc múlva feláll, mert csak a vércukra vacakolt, de ha elájulsz, hanyatt esel, akkor a nyelved hátracsúszhat, ami gátolja a légzést. Ezért van stabil oldaltfektetés. Ha ilyen szédülős ájulós valaki, akkor persze más a szitu, tényleg ez a felpolcolás a megoldás, de ha valaki eszméletlen beteget talál, aki nem reagál szóra és "rázásra", akkor azonnal mentőt kell hívni, majd ellenőrizni kell a légzését.

Ha érdekel az elsősegély, gondolom van ilyen tanfolyam, mindenképp megéri :) Nagyon hiányolom az iskolai oktatásból, ezerszer fontosabb lenne, mint a rajz :(

2010. febr. 26. 19:00
 14/16 A kérdező kommentje:
szóval ha nem eszem nem iszom 1 napig és utána futok meg tornázok akkor is elájulhatok?
2010. febr. 26. 22:07
 15/16 anonim válasza:

Szerintem ilyenkor mikor elájul hivj mentőt.

Addig is próbáld felébreszteni pl.öntsd le vízzel.

Lehet nevetségesnek hangzik de az is segít. Ha nem lélegzik probáld a szívmasszást és a szájon át lélegeztetést.

2010. febr. 27. 13:03
 16/16 anonim ***** válasza:

Pl az epilepsiások közül is van aki elájul.

Ő is általába hamar észhez tér. Van aki szédül és egyéb előjele van az ájulást megelöző időben...

Ez az ájulás más mint az amire a kérdező céloz...

2010. márc. 1. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!