Az étkezési zselatin megnevezésében az a "bloom" szócska és a mellette lévő szám mit jelent?
Fogyasztás szempontjából tudtommal mindegy.
Cukrászat szempontjából a magasabb bloom érték nagyobb keménységet - szilárdságot jelöl, bár ha rákeresel akkor pontosabban is le van írva.
Gélkeménység (Bloom-érték): a feltüntetett névleges érték 80–120%-a.
A gélkeménység az a grammban kifejezett tömeg, amely azon erő kifejtéséhez
szükséges, amellyel egy 12,7 mm átmérőjű dugattyú egy 6,67 %m/m
töménységű, 10 C-on érlelt gélbe 4 mm mélyen benyomható.
Készülék. A szerkezetvizsgáló berendezés (gelométer), amelynek tartozékai:
− 12,70,1 mm átmérőjű, éles alsó éllel és sík nyomófelülettel rendelkező,
hengeres dugattyú,
− 59±1 mm belső átmérőjű és 85 mm magas edény.
A készüléket a gyártó által mellékelt útmutató szerint szabályozzuk be.
Beállítások: távolság: 4 mm, vizsgáló-sebesség: 0,5 mm/másodperc.
Vizsgálat. Két párhuzamos vizsgálatot végzünk. Mindkét edénybe 7,5 g
vizsgálandó anyagot mérünk. 105 ml R víz hozzáadása után az edényeket
óraüveggel lefedjük és 1–4 órán át állni hagyjuk. Ezután a keveréket, üvegbottal
enyhén kevergetve, 15 percig 65±2 C-os vízfürdőben melegítjük. Biztosítani
kell az oldatok homogenitását; az edény belső falán lecsapódott vízcseppeket is
az oldatba kell juttatni. Az edényeket 15 percig szobahőmérsékleten hagyjuk
hűlni, majd termosztáttal szabályozott
10,00,1 C-os vízfürdőbe helyezzük, melyben megfelelő eszköz biztosítja, hogy
az edények tökéletesen vízszintes felületen álljanak. Az edényeket gumidugóval
lezárva, 17±1 órán át ezen a hőmérsékleten hagyjuk állni. Kiemeléskor az
edények külsejét gyorsan szárazra töröljük. A két edényt egymás után helyezzük
a gelométerbe. A dugattyú éppen csak érintkezzék a gél felületének közepével,
anélkül, hogy nyomást gyakorolna rá, majd elvégezzük a mérést. Eredménynek a
két párhuzamos mérés átlagát tekintjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!