Szintiszoli123 kérdése:
Emészthetőség szempontjából van különbség az állati illetve a növényi zsiradékok között?
Figyelt kérdés
Odáig oké, hogy a rövid és közepes szénláncú zsírsavak emésztéséhez nem kell epe, így azokkal valszeg könnyben elbánunk. Na de éppen azért van az epe, hogy nem csak ezeket tudjuk megemészteni, hanem hosszú szénláncú egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is.
Emellett a tojásban, sertés-, és baromfizsírban is vannak bőven hosszú szénláncú zsírsavak, valamint növényi olajokban is vannak rövidek (igaz, alacsonyabb arányban). Növényi olajoknál most nem a kókuszzsírra gondolok, hiszen az full közepes szénláncú. A tejzsír meg túlnyomórészt csak rövid, ezért a kérdésem a többire vonatkozik.
2015. ápr. 7. 20:14
1/1 anonim válasza:
Az epe szerepe a diszpergálásra korlátozódik, a szolubilizálásra. A testhőmérsékleten "szilárd", kemény zsírok (faggyú) nehezebben szolubilizálódnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!