Megér havi 15 ezer Ft-ot a Lenkei multivitamin?
Szinte az összes klasszikus sztereotípia felmerült ebben a pár válaszban. Lehet olcsóbban vitamint vásárolni, persze. Ami alatt azt kell érteni, hogy ha bemész egy gyógyszertárba, ott leakasztasz egy ismerős nevű 60 darabos vitamint mondjuk 2500 magyar forintért és boldog vagy, hogy de olcsón megúsztad. Aztán megnézed az összetételét, majd összeveted a Lenkei féle vitaminnal és rájössz, hogy ha ugyanakkora dózisban szeretnéd szedni, akkor a gyógyszertárit egy nap alatt be is tolhatnád, ergo, napi 2500 Ft, ami már egy kicsit drágának tűnik. És nem, nem a Lenkei a megadózis, hanem a gyógyszertári a nagyon gyenge. A Lenkein kívül még két márkát ismerek, amelyik hasonló összetétellel dolgozik, azokat már szedtem, sőt az egyiket a mai napig szedem.
A másik visszatérő sztereotípia, hogy egészséges táplálkozással mennyi minden megoldható. Itt mindjárt fel is merül első kérdésként, hogy mi számít egészségesnek? A nitráttartalmú, permetezett és/vagy kényszerérett zöldség és gyümölcsfélék? A százféle E számmal megspékelt konzervek? A végletekig finomított és adalékolt élelmiszerek?
További kérdés, hogy mekkora gyomorral rendelkezel, hiszen pl c vitaminból úgy 20 kilónyi paprika biztosítaná a valós vitaminigényt, ami kicsit több, mint a híresztelt 80 mg. Na nem sokkal, csak úgy 25-30-szorosával. És akkor még csak a C vitaminról beszéltünk.
A vitamin túladagolásról és egyéb ostobaságokról szóló riogatásokra pedig mindösszesen annyi a megjegyzésem, hogy aki ezeket a maszlagokat benyalta, az egyszer másszon ki az internet mögül és keressen bizonyítékot az ott olvasott hazugságokra! Pl beszéljen olyan emberekkel, akik évek, évtizedek óta szedik a "veszélyesen magas dózist" és kérdezze meg tőlük, hogy a fenébe lehet, hogy még mindig élnek? A témáról ez az egyéni véleményem és szerintem a fő kérdésre meg is súgtam a választ: igen, szerintem megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!