B12 vitamint csak állatból lehet "előállítani"?
Szóval nem eszek, se húst, se állati zsírt, semmi olyat ami fáj az állatnak, tojás, vajat stb. igen.
Én szedek amúgy is vitaminokat mert nálam már jelentkeztek problémák, volt már egy kezdetleges vérszegénységem is, ezért kezdtem el még inkább a B12-t adagolni, szakirodalmakat nincs időm olvasni és itt interneten is sok mindent írnak,
a kérdésem ugye már végre, hogy
akkor azt a B12 vitamint csak állatokból lehet "kinyerni"
az én fejembe ez kb olyan egyszerűen van meg, hogy kb azért mert a marha megeszi a füvet ami ugye a talajból nőtt ki, és ugye neki ez így beépül a húsába,
javítsatok ki ha rosszul mondom.
Szóval a B12 állatból van, mert ha igen kvázi szembeköpöm magam, ha igen, mi az amivel a legjobban tudom pótolni.
Köszönöm, Edi :)
Nem tudod a tablettákon kívül más módon pótolni.
"04 - Hogyan oldható meg a B12 vitamin pótlása?
A B12 vitamint csak baktériumok és bizonyos algák állítják elő az emésztőrendszerben és a talajban. Így az állatok is csak ezen baktériumok megléte esetén képesek előállítani a szükséges mennyiségű B12 vitamint. Az állati eredetű termékek, mint a tej, tojás és húsételek tartalmazzák ezt a vitamint. Ezekben az ételekben kifejlődnek olyan baktériumok, amelyek ha elegendő mennyiségű kobalt van jelen nyomelemként, hasznos maradványként B12-t hagynak hátra. A civilizált emberek alaposan megmossák az ételüket, a kezüket, a konyhai eszközöket és az evőeszközöket. Az étel hűtött, a víz megszűrt. Fertőtlenítőket, antibiotikumokat és minden lehetséges módszert felhasználnak, hogy megakadályozzák a bakteriális szennyeződéseket. Tény, hogy óvakodnunk kell a veszélyes kórokozóktól és az általuk termelődött méreganyagtól. Amikor azonban túlzottan ügyelünk a tisztaságra, jelentősen csökkentjük azoknak az alapvető B12 maradványoknak a mennyiségét, amelyeket a növényi ételeinken lévő baktériumokból kellene megkapnunk. Testünk tárolni tudja a napi B12 szükséglet ezerszeresét. Ugyanakkor ezek a tartalékok fokozatosan kiürülnek és megkezdődik az ideg és más sejtek károsodása. Hacsak nem rendelkezünk (1) elegendő bakteriális B12 maradvánnyal ételünkben, (2) a gyomrunkban lévő polipeptidhez kapcsolódó, könnyen elérhető B12- vitaminnal, (3) egészséges gyomorral, amely elő tudja állítani a szükséges B12-vel kombinált belső faktort, (4) a megfelelő mértékű felszívódást biztosító vékonybelekkel. Mindenkinek óvakodnia kell a könnyen előforduló vitamin és ásványi anyag hiánytól, akár vegetáriánus, akár húsevő. Ha egészségünk megőrzése érdekében kerüljük az állati eredetű termékeket, gondoskodnunk kell étrendünkben B12 forrásról. Napi 5 mg B12-vitamin több, mint elegendő mennyiség összes szükségletünk biztosításához. Végső esetben B-vitamin komplex készítmények formájában (szájon át, lehetőleg elrágva) vagy B12-vitaminnal dúsított ételeken keresztül is hozzájuthatunk. Túl nagy mennyiség esetén a B12-vitamin a vizeleten keresztül kiürül. Természetes forrásvizeink is tartalmaznak B12-vitamint. Ha környezetünkben tiszta forrás található és a napi alapvető folyadékszükséglet egy részét forrásvíz formájában fogyasztjuk, illetve, ha sörélesztőpelyhet használunk a B12 bevitel teljes mértékben megoldódik."
Bővebben:
Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy nem állati eredetű, de 100%-os biztonsággal csak a gyártó tudná neked megmondani. Kérdés, hogy a baktériumok (Propionibacterium és Pseudomonas nemzetségek egyes fajai) életének elpusztítását minek veszed, ugyanis velük termeltetik meg (fermentációval) ezt a vitamint, utána pedig forralással ölik le mindet.
Itt olvashatsz az előállítás módjáról:
"A CIANOKOBALAMIN (B12-VITAMIN) ELŐÁLLÍTÁSA
A B12-vitamin két Nobel-díjjal is kitüntetett története az 1920-as években kezdődött,
amikor az amerikai George Whipple megfigyelte, majd pár évvel később a szintén amerikai
Minot és Murphy bebizonyította, hogy az addig gyógyíthatatlannak hitt betegség, a vészes
vérszegénység (anaemia perniciosa) nyers májat extrém (300-400 g/nap) mennyiségben
tartalmazó diétával kezelhető (orvosi Nobel-díj, 1934). A májban lévő vészes vérszegénység-82
ellenes hatóanyagot azonban csak a II. világháború utáni években sikerült izolálni az amerikai
Merck illetve a brit Glaxo gyógyszergyárak kutatóinak. A vöröses színű kristályos anyagot
B12-vitaminnak nevezték el. Később további származékokat izoláltak, majd a brit Dorothy
Mary Hodgin vezette csoportnak sikerült a teljes molekulaszerkezetet is meghatározni (kémiai
Nobel-díj, 1964). Az 1970-es évek elejére a B12-vitamin kémiai totálszintézisét is elvégezték.
A B12-vitamin elnevezést – helytelenül – az összes kobalamin típusú (vagyis kobalt
iont tartalmazó vitamer hatású) vegyületre használni szokták. Definíció szerint azonban a B12-
vitamin neve ciano-kobalamin, ami az ipari előállítás végterméke. A biológia szintézis során
hidroxi-kobalamin, metil-kobalamin és adenozil-kobalamin (B12-koenzim) jöhet létre, vagyis
a sejtekben ezek a kobalamin-formák fordulnak elő. Ismerünk un. pszeudo-B12-vitaminokat is,
melyek szerkezetüket tekintve hasonlóak a kobalaminokhoz, a klinikai gyakorlatban használt
immunokémiai kimutatás során is pozitív reakciót adnak, biológiai hatásuk azonban nincs. Az
egyes származékok pontos szerkezetét, illetve a köztük lévő különbséget a 8. 4. ábra mutatja.
8.4. ábra: Kobalaminok szerkezeti képlete
A B12-vitamint csak néhány Eu- illetve Archaea baktérium képes előállítani; az állatok
és a protisták a táplálékkal veszik fel, míg a növények és gombák anyagcseréje jelen tudásunk
szerint B12-független. Az állatok és az ember esetében két enzim: a metilmalonil CoA mutáz
és a metionin szintáz működéséhez szükséges. Az adenozil-kobalamin függő metilmalonil
CoA mutáz működésének hiánya a propionyl-CoA lebontását függeszti fel, melynek két 83
súlyos következménye is van: egyfelől a metilmalonil-CoA feldúsul, emiatt szubsztrátuma
lesz egy hidroláz enzimnek, mely lehasítja róla -CoA csoportot, a szabad metilmalonilsav
pedig a sejten belül acidózist okoz. Másfelől, a propionyl-CoA intracelluláris koncentrációja
is megemelkedik, így szubsztrátumává válik a citrát szintáznak, mely ennek megfelelően
oxálecetsavval kondenzálja. Az így keletkező 2-metil-citrát pedig sejtméreg, az akonitáz
enzim gátlószere.
A metionin szintáz metil-kobalamin függő enzim, szerepe a homocisztein metilezése,
melyhez metildonorként 5-metil-tetrahidrofolátot használ. B12-vitamin hiányában az enzim
aktivitása lecsökken, az 5-metil-tetrahidrofolát koncentrációja megnő, ezzel párhuzamosan a
szabad tetrahidrofolát szint leesik. Ennek következtében a DNS-szintézis károsul (metilfolátcsapda).
A metionin szintáz enzimaktivitás hiányában lép fel a megaloblasztikus anemia nevű
betegség. További súlyos következmény lehet a homocisztein koncentráció megemelkedése,
mely kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához vezethet (ezek tünetegyüttesét nevezik
vészes vérszegénységnek, ami egy autoimmun betegség, mely a B12-vitamin bélből történő
felszívódásának elmaradását eredményezi). Említést érdemel, hogy maga a metionin szintézis
jellemzően nem esik vissza B12-vitamin hiányában, mivel a B12-független betain-homocisztein
metiltranszferáz enzim át tudja venni a metionin szintáz szerepét.
Mivel a B12-vitamin bonyolult szerkezetét több, mint 70 lépéses kémiai szintézissel
lehet csak létrehozni, nem meglepő, hogy a vegyület gyártása kizárólag biotechnológiai úton,
baktériumok (Propionibacterium és Pseudomonas nemzetségek egyes fajai) révén történik.
A B12-vitamin bioszintézise alapvetően kétféleképpen: oxigéntől független és oxigén
függő módon mehet végbe; a jelenség a bioszintézisre képes baktériumfajok anyagcseréjét
tükrözi. Az egyik jelentős ipari termelő, a Propionibacterium freudenreichii mikroaerofil,
ezért a B12-vitamin gyártásához közel anaerob körülményeket kell számára teremteni. A B12-
vitamin molekula egyik része, a dimetil-benzimidazol gyűrű (DMBI) bioszintézise viszont
oxigénigényes, ezért a fermentációs folyamat két részre osztható. Az első 3 nap során anaerob
körülményeket biztosítanak, ez alatt a B12-vitamin DMBI-nélküli része, az un. kobamid váz
jön létre. A következő 1-3 nap során enyhe levegőztetés mellett a tenyészet kialakítja a
DMBI-csoportot és a kobamidhez kapcsolja. A kémhatást mindvégig semleges értéken kell
tartani, amit megnehezít a bioszintézis során keletkező, nagy mennyiségű propionsav. A
másik, ipari felhasználás szempontjából jelentős organizmus, a Pseudomonas denitrificans
viszont aerob, így a fermentáció végig oxigén jelenlétében történik. Időtartama rövidebb a
Propionibacterium-alapú fermentációnál (2-3 nap); a kémhatás pH 7 körül tartása itt is fontos
technológiai szempont. 84
Mivel a teljes bioszintézis sok lépésből áll, ezért időben is hosszú folyamat, sokszor
építőelemeket (pl. kobalt ionok, glicin, δ-aminolevulánsav, de akár komplett DMBI) juttatnak
a tápközegbe, felgyorsítva ezzel a gyártás menetét. A legmagasabb ismert termelési érték 300
mg/L fermentlé körül van (vessük ezt össze a mikrobiális karbonsavak, enzimek, aminosavak
> 150 g/L-t meghaladó végső titerével!).
A B12-vitamin kinyerésének első lépése a teljes fermentlé felforralása 80-120 °C-ra; ez
a hőmérséklet egyrészt inaktiválja a baktériumokat, másrészt roncsolja is a sejteket, ezzel az
intracelluláris végtermék hozzáférhetővé válik. A forró szuszpenzióhoz cianid ionokat vagy
tio-cianátot (rodanid) adagolnak. A cianid csoport erősebben kötődik a B12-molekula vázához
a többi ismert szubsztituensnél (adenozil-, metil-, hidroxi-), így a vegyület stabilitása megnő.
A fermentlevet közvetlenül, vagy cink-hidroxidos kezelést követően leszűrik, majd a B12-
vitamint tanninsav vagy krezol (metil-fenol) adagolása révén kicsapják és csapadékot szűrik.
Az így kapott végtermék kb. 80 %-os tisztaságú és állati takarmányként használható. További
szerves extrakciós és/vagy ioncserés tisztítási lépéseket követően a B12-vitamin emberi
felhasználásra is alkalmassá válik.
Noha jelenleg Magyarországon nem folyik B12-vitamin előállítás, meg szeretnénk
említeni, hogy a budapesti Richter Gedeon Vegyészeti Gyár NyRt. (akkori nevén: Kőbányai
Gyógyszerárugyár) az 1950-as évek végétől közel 40 éven át jelentős világpiaci szereplőnek
számított a B12-vitamin gyártása terén, köszönhetően a soroksári szennyvíztisztító iszapjából
izolált, kobalamin-függő metanogén ős-(Archaea-) baktériumokat (pl. Methanobacter
omelianski) magas arányban tartalmazó baktérium-konzorciumra épülő, félfolyamatos
gyártástechnológiának."
És a csíráztatott magok némelyikében is van. Pl. lucernában.
Hogy mennyi van benne nem tudom. Néhány oldal azt írja konkrétan egyik-másik magról hogy csíráztatva sok van benne, más oldalak meg általánosságban azt írják az összes csíráztatott magról hogy kevés van bennük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!