Egy idő után megszokom cukor nélkül a dolgokat?
Cukor helyett fogyassz mézet, esetleg bioboltokban kapható Sztívia nevű növényt ételek és italok megédesítésére. Megvásárolható szárított növényként, amelyet otthon megőrölhetsz, de kapható csepp, kivonat és poralakban is. Régi bevált módszer még süteményekbe az asztalt gyümölcs. Egyébként, ha már egészség, akkor a kávét én mellőzném.
O. Paul már 1963-ban hétezer szívbetegen végzett tanulmányában leírta, hogy a szívbetegség gyakorisága jelentősen összefüggött az elfogyasztott kávé mennyiségével. Ez nagy meglepetést okozott a szívbetegséget kutató szakértők körében, mivel azonban a Paul által tanulmányozott csoportot statisztikailag kicsinek ítélték, a kávé és a szívbetegség közt felfedezett összefüggés természetét véletlenszerűnek tartották.
1968-ban Samuel Bellet kimutatta, hogy a kávéfogyasztás növeli a szabad zsírsavak szintjét a vérben. Mivel az emelkedett vérzsírszint érelmeszesedést és más degeneratív betegségeket okoz, nyilvánvaló, hogy a kávéfogyasztás növelheti a szívbetegségek gyakoriságát. 1972-ben Bellet azt is kimutatta, hogy a koffein elősegíti a fibrillációs típusú szívritmuszavarok létrejöttét. További felmérések is pozitív összefüggést fedeztek fel a kávéfogyasztás és a magasabb vér koleszterin szint között. Az elvégzett kísérletek azt bizonyították, hogy a kávéfogyasztás 10 hétig történő teljes beszüntetése után a vér koleszterinszintje átlagban 13 %-kal csökkent, míg azoknál, akik visszatértek a kávé fogyasztáshoz fokozatos koleszterinszint-emelkedést tapasztaltak.
Khulman és társai pedig azt igazolták, hogy a koffein a chromatid (génállomány) leépülését okozza a sejtekben. Ilyen károsodás előfordul akkor is, amikor valaki sugárzásnak volt kitéve. Khulman szerint egy bögre kávé annyi kárt okoz, mint 0,01 röntgen sugárzás (az x sávban). A saját szavaink szerint: "komoly annak a valószínűsége, hogy a koffein az ember számára az egyik legveszélyesebb mutagénnek bizonyul". Megfigyelték, hogyha hernyók táplálékaihoz csak kis mennyiségű koffeint adnak, azok elvesztik étvágyukat, megráncosodnak és elpusztulnak. Hasonló hatásúak a rokon vegyületek is, pl. a teában, a kakaóban és a kólában található teofillin és metilxantin csoportok. Továbbá a lárvák már 10 %-os kávépor és 3 %-os teapor koncentráció esetén 24 órán belül elpusztulnak. Tehát a koffein és rokon vegyületei kiváló rovarirtó szerek. Ám ebből joggal feltételezhető, hogy az emberi szervezetre sem ártalmatlanok.
A népesség azonban sajnos abban a tévhitben nevelődik, hogy a kávé és a tea ártalmatlan italok. A fentiekből azonban kitűnik, hogy a kutatók meggyőző bizonyítékokkal szolgálnak arra vonatkozólag, hogy a koffein egyik fontos tényező bizonyos degeneratív betegségek (érelmeszesedés, cukorbaj, szívbetegségek) kialakulásában.
Visszatérve a cukorhoz. A finomított fehér cukor a legerősebb savképző anyag, emiatt anyagcsere betegségeket okoz. A cukor fogyasztása számtalan betegség okozója. A teljesség igénye nélkül a cukorbetegségen kívűl epilepsziát, epehólyag-gyulladást, vastagbélgyulladást, elmezavarokat, szívbetegségeket, hiperaktivitást okoz.
köszi a válaszokat. Az utolsó kicsit sokkoló volt. :D Lehet hogy abbahagyom a kávézást. 2.nak- Nem az ízesített joghurtba teszek cukrot hanem a natúrba.
És hogy tudnám könnyebben megszokni?
A sokkoló vagyok. ;)
Hogyan tudnád könnyebben megszokni? Írtam, mikkel tudod helyettesíteni. Persze, nem ugyanaz, de édes-édes. A függőség kemény ellenség. Döntsd el, hogy van-e hozzá elég akaraterőd. Egyébként, ha nem a cukortól halsz meg, akkor rákos leszel, vagy a káros adalékanyagokkal ( [link] telenyomott kaják nyírnak ki. Ennek fényében szerinted megéri lemondani róla?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!