A glükóz felszívódása hol történik?
Arra vagyok kiváncsi, hogy egy vékonybél sérült (pl. lisztérzékenység) egyén esetében - ahol ugye a felszívódás erősen korlátozott - közvetlen szőlőcukor fogyasztással (v. gyümölcs, méz) megoldható-e, hogy legalább kalória mielőbb bekerüljön, és ne fogyjon tovább, amig helyre nem áll az emésztése.
Szóval a glükóz felszívódik a gyomorból?
Azért kérdeztem, mert valahol olvastam olyat, hogy a glükóz még a száj nyálkahártyán is fel tud szívódni. Persze nem biztos, hogy igazat irtak.
Viszont, ha - ahogy írod - csak a vékonybélben kezdené a felszívódást, akkor a leesett vércukorra semmit nem érne a cukros víz...
A vastagbele is tropa, mert colitis-es...
Meg hát a lisztérzékenyek fogyni szoktak, tehát a hagyományos tápanyag döntően mégsem a vastagbélben szívódik fel.
Oks, akkor gondolj amit akarsz.
Mindenesetre itt egy link ha elfogadnál más véleményt is a magadén kívül: [link]
Vékonybél, és valamennyi felszívódik.
Próbáljon emulgeált kókuszzsírt fogyasztani, sokkal több energia van benne mint a cukorban, és egészségesebb.
Először is köszönöm az eddigi válaszokat.
Másrészt pedig elfogadok bármilyen véleményt, de nem feltétel nélkül.
Szeretem, ha van (logikus) magyarázata a dolgoknak.
Elolvastam a linket, ami arról szól, hogy a bevitt (többnyire összetettebb CH-ok) a vékontbélben monoszachariddá bomlanak, és itt szívódnak fel.
Ez ok, de ez továbbra sem zárja ki azt, hogy a direktben bevitt monoszacharid (amin már nincs mit bontani) felszívódhat esetleg másutt _IS_.
Ezt nem tudom - nincs rá bizonyítékom v linkem - csak logikusan gondoltam abból, hogy alacsony vécukornál semmi értelme nem lenne több óra múlva felszívódó cukrokat adni.
De lehet, hogy tévedek, csak akkor szeretek rá magyarázatot találni.
- ha a vércukorszint alacsony, akkor a szervezetünk glikogént bont le cukorrá.
- zsírból és fehérjéből szintetizál cukrot.
- megevett cukor/keményítő igen gyorsan a véráramba kerül.
- cukrok aktív transzporttal kerülnek be a véráramba (biológia). A sima nyálkahártyánk nem tud ilyet, a bélhám igen. Ott megvannak a megfelelő pumpák a makrotápanyagok felvételéhez, a szánkban/gyomrunkban nincsenek. Azaz nincsen kapu a felvételhez. Sima nyálkahártyán mondjuk az alkohol jut át, de cukor nem.
Keményítő emésztődés viszont már a szájüregben is kezdődik (nyál -amiláz) de ez még nem szívódik fel.
Legtöbb értelme még mindig a minőségi zsírnak van. Ha az van, akkor a vércukorszint is stabilizálódik, valamint több energiát tartalmaz mint a cukor. A cukorevés pedig még káros is, a zsírfogyasztás meglepő módon nem (cukorevés kórosan nagy inzulin szeparációt igényel, ez hosszútávon nem jó, az egészséges inzulinszint alacsony, olyan szintet jelent ami mellett nem jön létre elhízás, inzulinrezisztencia, krónikus betegségek)
A kókuszzsírral az a baj, hogy erősen sérült bélbolyhok esetén a fehérje, ch és a zsír felszívódás is drasztikusan lecsökken. Durva esetben majdnem 0-ra. Ezt mindenütt írják a glutén intoleranciánál.
Így a beteg legyengül, ha nem viszünk be úgy kalóriát, hogy ne kelljen hozzá a vékonybél.
A kókuszzsír is zsír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!