Paleo vagy lúgosítás?
Nem tudom, a lúgosítás milyen. A paleóról van fogalmam így másfél év után, bár egyesek olykor felvilágosítanak, hogy ahogy én csinálom, jobbára hús nélkül (max. havi egyszer eszem húst), úgy lehetetlen. Egyébként nem teljesen paleo az étkezésem, de többnyire igen kicsi és egész ártatlan az eltérés (nem glutén vagy tej, azt nagyon nagy ívben kerülöm, pár extra alkalmat kivéve).
Nem esküszöm semmire, de arra kezdek rájönni, hogy nekem mi a jó. Nem követem a paleót, csak magamtól közel kerültem hozzá s amikor olvastam, hogy ez és az állítólag nem jó, mivel nem volt számomra fontos, megpróbáltam nélküle és bevált. Nagyon sokféleképpen lehet paleózni, jól, rosszul, nem hozzánk illően... Bizonyára nem is mindenkinek való. Ki kell próbálni, ami szimpatikus s figyelni a test visszajelzéseire. Táplálkozás terén sokszor elég gyorsan jelentkezik a változás. Én azonnal megérzem, ha nagyon eltérek a számomra kellemes étrendtől, bár az is igaz, hogy a drasztikus váltások okoznak némi sokkot a szervezetnek s egy ételcsoport megjelenése problémát okozhat pl. a beleknek (másmilyen bélflóra van ott, mint kellene, máshoz alkalmazkodott), úgyhogy némely étrendváltozáskor nem árt némi türelem vagy fokozatosság.
Nekem a glutén, a laktózban gazdagabb tejtermékek elhagyása és a szénhidrátcsökkentés jó, a cukorral sosem szimpatizáltam, a többi paleós tiltás már kevésbé érdekel, bár az a helyzet, hogy nem sok marad, ha az ember elkezd ketogénezni :D Zöldborsót speciel eszem, azzal szerintem nincs baj, de ketogénbe nem is fér sok, ha tartani akarom a napi sok zöldséget... Azt fontosnak tartom, változatosan és részben nyersen. Amúgy egészséges fajta vagyok és semmitől sem vagyok igazán rosszul, ami nem kifejezetten mérgező, de azért jobban érzem magam a hozzám passzoló étrend mellett :) Evés után energiát akarok, nem nyomott telítettséget s ez jelen étrendemben megvan.
A betegségekhez nem értek, így fogalmam sincs, Neked mi lehetne alkalmas, de mondom, próbálj hallgatni a testedre. S persze olvasol, tájékozódsz, abból is leszűrhetsz egysmást, bár az tény, hogy nehéz megtalálni az igazságot a sok ellentmondás között.
A táplálék, amiből a tested építkezni tud, valóban igen fontos, erről én is meg vagyok győződve. Túl sokat stresszelni rajta nem jó, tökélyre sem kell töredekni (nem is lehet), de némi odafigyelés célszerű, főleg hogy a modern ember tipikus táplálkozása nem valami egészséges.
szia! én elég régóta kísérletezek az étkezésemmel/életmódommal, és ez egy folyamatos játék, mivel mindenkinek másra van szüksége, és mire rájössz, neked mi jó, az időbe telik. sőt, a szervezetednek időről-időre más-más dolgokra lehet szüksége, és tényleg oda kell figyelni a jelzésekre.
voltam ovo-lakto vegetáriánus, de végülis nemrég visszatértem a húsra, és a tejtermékeket veszem ki inkább. (tojás marad!)
amit én az évek alatt leszűrtem:
a napfény nagyon fontos, ha nincs, d-vitamint kell szedni.
gyógynövények szerintem mértékkel,és minden utasítást betartva (odafigyelve a mellékhatásokra) nap mint nap legyenek benne az étrendben (változatosan)
himalája só (magasabb az ásványianyag-tartalma)
egészséges zsiradékok (én kókuszzsírt eszem, meg pl. búzacsíraolajat, stb. de hevíteni csak a kókuszzsírt szabad.
sima étolajban sosem sütök, nincs is. ahogy cukor sincs otthon soha. leginkább vízben párolok, vagy a jénai tálban sütök, sima vízben. a tojást is minden nélkül sütöm meg.
igazi vajat eszem, amit rendes, füvön élő tehenek tejéből készítettek.
de ezen kívül csak ritkán eszem kefírt, joghurtot. tejet soha, amúgy sem szeretem.
nem tudom igazából, jó-e megvonni a tejtermékeket, ezzel most kísérletezem, mert azt mondják, az elősegíti a dolgok növekedését, és bizonyos dolgokat nem szeretnénk növelni magunkban ugyebár.
sok avokádót eszem a zsírok miatt,
magvakat gyakran eszem, nem tudom, miért, de állandóan kívánom.
sok zöldség-gyümölcs, és ami a legfontosabb, majdnem minden bio, amit eszem.
az állati termékek is.
a vízzel kapcsolatban is sok az ellentmondás. én most csapvizet iszom és felforralom, a klór miatt.
halból próbálok tisztát venni, de azt ritkán eszem, a higanyszennyezettség miatt.
ja tehát ilyeneket, mint cukor, stb. nem szoktam, csak rendkívül ritkán. a kávéról is sikerült lemondani.
igazából odafigyelek, hogy amit eszem, abban legyen tápanyag, és lehetőleg csak minimálisan legyen benne méreg, hormon, stb. adalékanyag pláne soha, tehát mindig csak természetes ételeket eszem. a kenyereket, tésztaféléket szinte teljesen kiiktattam, csak ha muszáj, akkor eszem ilyet.
még az nagyon fontos, hogy miben sütsz-főzöl, miből iszol.
ami megengedett szerintem: az edzett üveg és a rozsdamentes acél.
a mázas, zománcos dolgok, a teflonedények, szilikonformák mehetnek a szemétbe.
sose egyél-igyál műanyagból, ne vegyél konzerveket. figyelj oda a csomagolásra, mert sok méreganyag jöhet azokból.
a mikrosütőt felejtsd el.
adalékos krémek helyett használj zsírokat, olajokat a bőrödre.
mindenféle folyékony szappanok, samponok helyett találj más megoldást (szappanok, szódabikarbóna hajmosásra)
fogkrém: fluormentes natúrtermék.
takarítani a legfinomabb dolgokkal, a hipókat, stb. dobd ki.
mobiltelefont csak ha muszáj, és ha lehet, hangosítsd ki, vagy használj füldugót hozzá.
hát nagyjából ennyi, és emellé még mozogj rendszeresen, és iktasd ki a stresszt.
amalgámtöméseket cseréltesd ki, és előzd meg a gyökérkezelést. a szádban legyen rend.ajánlom az olajrágást (google).
és ezeket ne egyszerre vezesd be, hanem apránként, mert különben el fog riasztani, ha egyszerre akarsz mindent kicserélni. én is az évek alatt, a kutatásaimmal párhuzamban, folyamatosan váltottam életmódot.
Szia!
Én is endos vagyok és nekem egyenlőre bevállt a paleo.
2 és fél éve csinálom már.
Gondolj bele, hogy az endosok nagy része egyben IR-es is, az ilyen ember nem tömheti magát túl sok ch-val (gabonák, keményítős zöldségek).
De valamivel jól kell lakni.
Nekem bevállt a paleo, lényegesen közelebb áll hozzám, mint egy vega étrend...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!