Cuokorbetegeknek porcukor helyett steménybe mit szabad rakni, mivel lehet helyetesíteni?
Már többektől is elhangzott a sztívia (Stevia rebaudiana)kivonata. Egyre több cég kezdi gyártani (természetesen, különböző minőségben, tehát érdemes odafigyelni!). Véleményem szerint ez a legjobb megoldás, ugyanis amellett, hogy kitűnő édesítőszer (egyes koncentrátumok 500× édesebbek, mint a cukor), még a hasnyálmirigyet is táplálja, azaz gyógyítja, tehát kezdődő cukorbetegség esetében egyenesen gyógyszer. Ám van néhány "negatív" tulajdonsága is:
- más az íze, mint a megszokott cukornak, ezért kell egy kis idő, amíg megszokja az ember (én, a kávéba a mai napig nem tudtam megszokni, egyébként bármi másban oké)
- baktérium- és gombaölő hatású (is), ezért kelt tészták édesítésére nem használható, uis. megöli az élesztőgombát.
- sok gyártó mindenféle egyéb anyaggal (pl. glicerin) "dúsítja" a készítményét, ami csak ront a minőségén és az élvezeti értékén.
Lehetőleg a tiszta kivonatot érdemes használni. 1-2 nap alatt megszokja az ember, és minden (káros) mellékhatás nélkül, korlátlan mennyiségben fogyasztható, szemben a cukorral, vagy más mesterséges édesítőszerekkel - ez utóbbiak közül néhány (pl. az aszpartám) idegméreg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!