Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Sok zab van az étrendemben,...

Sok zab van az étrendemben, okozhat ez bármiféle problémát?

Figyelt kérdés
Napi 200g zabot viszek be,heti 4-5 alkalommal! Olvastam már róla,hogy egészséges ,de sehol sem találtam arról infót,hogy a napi 200g-ra hogyan is reagál a szervezet. Napi fogyasztás: 100g ébredés után, 100g edzés után. Milyen veszélyei vannak ennek,ha egyáltalán vannak? Álljak le róla, csökkentsem esetleg,vagy maradjon így?

2014. szept. 10. 12:24
 1/8 anonim ***** válasza:
Van valamilyen napi "gabonamaximum", aminek viszont nem emlékszem a pontos mennyiségére. Nekem a 200 g soknak tűnik. Illetve más gabonát is használhatnál, akkor kevésbé lenne egyhangú a táplálkozásod. Pl.: barnarizs, köles, bulgur, árpa, quinoa, hajdina, amarant.
2014. szept. 10. 12:35
 2/8 A kérdező kommentje:
Eddig még nem láttam semmiféle negatívumot , 3 hete szedem, eddig minden rendben volt, emésztéssel sincs semmi probléma. Amit a leginkább tudni szeretnék az az,hogy okozhat-e ez bármiféle betegséget?
2014. szept. 10. 12:49
 3/8 anonim ***** válasza:
Ez nem úgy működik, hogy van olyan, hogy "zab" betegség és majd azt fogsz kapni. Egyszerűen csak semmilyen élelmiszerből nem jó túl sokat fogyasztani, van sok finom gabona, ha azokat is eszed akkor máris változatosabb lesz a étrended. Úgy látom, hogy egészségesen akarsz táplálkozni, akkor törekedj a változatosságra. Az sem lenne jó, ha minden reggel vajas kenyeret ennél, vagy müzli tejjel. De beteg egyiktől sem lennél, hosszabb távon van ennek negatív hatása. Amúgy a gabonafélék nagyon egészségesek, serkentik az emésztést.
2014. szept. 10. 12:55
 4/8 A kérdező kommentje:
Rendben,értettem!:) Köszönöm a segítséget!
2014. szept. 10. 13:12
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem tudok róla, hogy a zab gondot okozna. Még glutén sincs benne, maximum nyomokban.

Nyilván mást is kell enni, ahogy nyilván mást is eszel. A változatosságot sem kell olyan paranoiásan tekinteni, a testépítők elég sivár étrenddel is elvannak, na az nekem nem menne :) De a testnek az is megfelel, a lényeg, hogy kapja meg a szükséges tápanyagokat a megfelelő mennyiségben. Bizonyos étrendek esetén azért fontos, hogy az ember az étrendi korlátokon belül változatosan táplálkozzon (pl. egy vegánnak nem jó, ha egyféle zöldséget és magot eszik, valami tuti kimarad - viszont hogy babot vagy lencsét eszik, az gondolom, nem akkora különbség).

A párom speciel rizst eszik, napi több tállal és az számára tökéletes, eszébe sincs más gabonaféléket enni. Én a rizst ilyen plusz kalóriának tartom, a fontos tápanyagokat a kalóriamennyiségen kívül viszonylag kevés ételben be lehet vinni, azon túl pedig van választási lehetőség, kevésbé értékes, de nem egészségtelen étellel sincs gond, ha egyszer az ásványi agyagok, eszenciális aminosavak és egyebek szinte megvan.

Ez az én személyes véleményem, nem vagyok szakértő, zab terén főleg nem, nem szeretem s az étrendembe sem passzol. De nem tudok róla semmi rosszat.

2014. szept. 10. 15:30
 6/8 anonim ***** válasza:

"Az sem lenne jó, ha minden reggel vajas kenyeret ennél, vagy müzli tejjel."

Szerintem se. Bezzeg minden reggel rántotta zöldségekkel, az tökéletes :) Legalábbis nekem az lenne. A testnek nem az kell, hogy különbözzenek a reggelik...

2014. szept. 10. 15:31
 7/8 Szintiszoli123 ***** válasza:

A változatosságba én nem mennék bele. Túl képlékeny kérdés. Ha baj van a zabbal, akkor nem a változatosság miatt.

A zabra CH forrásként kell tekinteni, még akkor is, ha komplex. A tested csak az érdekli, hogy napi szinten menjenek be a szükséges makro- és mikronutriensek és azok szívódjanak is fel. És itt a felszívódásra helyezném a hangsúlyt, mert ilyen szempontból lehet gond a forrással. Ha a fenti feltételek teljesülnek, akkor a forrás már tök mindegy, mondhatni, a többi már csak gasztronómia.

Ha a zabbal baj van (örülnék, ha nem lenne, mert szeretem), akkor az a rostok miatt lehet:

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5302207..

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5860808..

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5324523..

http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__testepites__5942..

[link]

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5853305..

Sokat kutakodtam, de nem tudtam magam megnyugtatni. Ha lehet, áztasd be a zabot éjszakára és ha szedsz multivitamint, akkor azt ne a zabos kajával vedd be, hanem előtte vagy utána legalább 2 órával.

2014. szept. 10. 16:16
 8/8 Szintiszoli123 ***** válasza:
Az alapján, amit most tudok, napi 200 gramm legyen a maximum, de a napi 100 még jobban hangzana.
2014. szept. 10. 16:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!