Vega vagyok, hogyan pótoljam az állati fehérjét?
19 éves lány vagyok. Tudom h ez nagyon nem helyes, de eddig sehogyan nem pótoltam a fehérjét. Most komolyan elkezdtem sportolni és ugy erzem ez szükséges lesz ahhoz h minden tökéletesen menjen. Egészen kis korom óta (7-8éves kormom) nem eszek húst (állatok iranti szeretet miatt).
Ki szeretném kérni a véleményetek h ti milyen módszereket tudtok ajánlani.
esetleg ebből milyen hátrányom szarmazhat (h eddig nem ptoltam, stb) ?!
Ha normálisan eszel, akkor eszel fehérjét, nem pótolni kell, hanem bevinni. Tojást, tejterméket eszel? Mert ha igen s jelentős mennyiségben, akkor simán megvan, ami kell.
Vegánoknál trükkösebb, de ebbe most nem megyek bele.
Pusztán a megfelelő fehérjebevitel elérése nagyon könnyű (többszáz grammokra nincs szükség, de egyesek azt gondolják, hogy igen), inkább a lizinre kell figyeni (ez az egyik eszenciális aminosav, amiből a növényekben tipikusan kevés van, kivéve a hüvelyeseket).
Ha tényleg túl kevés fehérjét viszel be, akkor természetesen izmot vesztesz, mert a testnek valahonnan szereznie kell fehérjét s mivel direkt nem tárol ilyesmit, izmot kell bontania.
Kb. napi 30g alatt pedig már a nitrogénegyensúly is felborul, ami nem tudom pontosan, hogy mit jelent, de semmi jót. Persze egy böjtnaptól nem lesz semmi, csak a rendszeres fehérjehiánnyal van baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!