Mi értelme van a levesnek?
Aki nem tud levest főzni, annak valóban ízesített víz lesz a levese.
Egy jó leves viszont egyáltalán nem emlékeztet a vízre. :)
csak a mai levesek ilyenek, régen jól megrakták mindennel, például a húslevesben tényleg volt hús és rengeteg tészta. Így meg sok kalóriát adott.
Ma persze csak ízesített víznek lehet nevezni amiket csinálnak.
Milyen levesre gondolsz?
Minden levesben van valami tészta vagy levesbetét, sokban van hús is, mindenféle zöldségek. Tehát nem csak víz és ízesítő. Ezek finomak is, táplálóak is.
Vagy pl. egy paradicsomleves (amiben nálunk nem sok minden van paradicsomon kívül) a sok-sok paradicsom miatt egy jó kis vitaminadag.
De nem csak víz és ízesítő :)
Vagy ti kidobtok mindent a levesből és csak a lét eszitek?
Pl. cukorborsó levesben van náluk husi, sok-sok cukorborsó, galuska, sárgarépa, fehérrépa (ezeket mind megesszük) + ízesítők.
Egyébként meg elég sok mindent eszünk, ami inkább finom, mint tápláló vagy egészséges. Pl. nassolni valók.
Ennyi erővel: egy jó sült alapja egy darab hús, és ezt az alapot turbózzuk fel azzal, hogy ízesítjük, hogy jó íze (finom) legyen.
Egy leves alapja nem a víz, mint ahogy egy pörkölté vagy ragué vagy főzeléké sem, ahhoz is öntünk vizet, a különbség csak a mennyiség. Mint minden étel, a leves is tápláló, például betegeknek is kiváló tápanyag ÉS folyadékforrás. Folyadékpótlásként mindenképpen egészségesebb, mint az üdítő italok, amelyek valóban csak ízesített és színezett vizek.
Egy jól elkészített levesnek van gasztronómiai és élvezeti értéke. Pl. imádom a zöldségleveseket, a krémleveseket, a gyümölcslevesért pedig verekszem.
Viszont a mindennapi életben folyadékpótlással egybekötött, de mégis üres kalóriának tartom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!