Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Létezik olyan hogy kiskorom...

Létezik olyan hogy kiskorom óta székrekedésem van?

Figyelt kérdés

Sosem értettem, hogy a családból miért megy mindenki naponta a vécére. Nekem mindig csak háromnaponta kellett kb. vagy még tovább sem kellett.De elég fájdalmas, nem is inkább nehéznek bizonyult dolog.

Mit tegyek ellene? Egyszerűen nem kell, nem jön rám naponta hogy vécére menjek.

A válaszokat előre is köszönöm!!

2014. júl. 23. 12:08
 1/6 anonim ***** válasza:
És hogyan táplálkozol? Elég rost, elég folyadék? Az, hogy nem napi szintű, még nem baj, az, hogy fájdalmas, az már igen.
2014. júl. 23. 12:13
 2/6 anonim ***** válasza:
Lehetséges, hogy egyszerűen ilyen típus vagy. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, és fogyassz sok folyadékot!
2014. júl. 23. 12:14
 3/6 anonim ***** válasza:
31%
Összetett oka lehet, de két főok mindenképpen van. Az egyik a nem megfelelő nevelés, amikor a gyereket nem ültetik rendszeresen bilire vagy WC-re (például reggelizés után), hogy kialakuljon egy feltételes reflex és egy ritmus, a másik pedig az, hogy kevés az élelmiszerekkel bevitt, emészthetetlen rost, ami a bélfal feszítésével székelési ingert vált ki. Mindezekhez hozzájárulhat még a nem megfelelő étrend miatt a bélflóra nem megfelelő összetétele (hiányzanak az erjesztő baktériumok). A székelési ingert kiváltó feltételes reflex felnőtt korban is kialakítható. Lelki ok lehet a székeléssel kapcsolatos negatív érzelmek kialakulása.
2014. júl. 23. 12:18
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Én is ilyen voltam mint Te. Össze is szedtem 23 éves koromra egy "vidám" aranyeret. Azóta jobban odafigyelek a dolgokra. Ami sokat segít az az, ha odafigyelsz rá mit eszel. Ne csak akkor igyál ha szomjas vagy, időnként érdemes azért letolni egy kis plusz folyadékot.

A doki említette annak idején és azóta nekem "szertartás lett" a reggeli meleg ital. Reggel korábban kelek mint azelőtt. Egy jó meleg tejeskávéval indítok. Szoktam hozzá enni valamit (keksz, szendvics, valami süti). Aztán a szokásos reggeli dolgok (mosdás, borotva, öltözködés, kinek mi). Ez után elmegyek WC-re. Akkor is, ha úgy érzem nem kell. Olvasok, netelek egy 20 percet. Ezalatt legtöbbször a kávénak köszönhetően van valami output product :) De fontos, hogy ne erőltesd, ha van van, ha nincs nincs. Érdemes még mozogni, sportolni is valamit, mert az is segíthet a napin. Plusz van még pár "trükk".

2014. júl. 23. 12:25
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2014. júl. 23. 12:31
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Hasonló vagyok/voltam, mint te és, mint a 4-es hozzászóló. Mondjuk én orvosnál nem jártam vele, mert vele éltem :) (édesanyám háziorvos) De én se értettem soha miért ülnek reggelente félórát a wc-n újságot olvasva. Viszont egyetem alatt előjött az, hogy nehézkes, fájdalmas, sőt még vérzett is (kezdődő aranyér, aminek leginkább a folyamatos ülés, nulla sport tett be). Aztán elkezdtem több folyadékot inni (minimum 2-3 liter az eddig fél-1 helyett), rostosabb kajákat enni (sok zöldség és teljes kiörlésű pékáru, zabpelyhes dolgok) illetve mozogni és megszűntek az ez irányú problémái. Még mindig nem megyek naponta de van egy rutin. Reggelente meleg kávé vagy ha nem vagyok álmos akkor cikóriakávé (macikávé-koffeinmentes), mert szeretem az ízét. Aztán müzlit reggelizek, azt az igazi zabpelyhes verziót majd hasizom gyakorlat meg egy kis reggeli torna. Jót is tesz meg ha ettől nem jön az inger akkor semmitől... :D Ha keveset eszek a héten, mint pl most nyáron a melegben nincs étvágyam, akkor ha leimádkoznám a csillagokat az égről akkor is csak 3-4 naponta lenne valami. Ha rendesen eszek, akkor akár naponta vagy két naponta a reggeli rutin meghozza az ingert, és már egyáltalán nem fáj, nem is vérzik. Szóval étrend változtatás, egy kis mozgás, sok folyadék és nem lesz vele gondod. És ne érezd azt, hogy naponta kötelező. Ha nem jön hát nem jön.
2014. júl. 25. 08:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!