Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mit egyek, hogy ne legyek...

Mit egyek, hogy ne legyek dagadt, de ne legyek éhes?

Figyelt kérdés

Vagyis hol találhatnék (megbízható) összeállított étrendet?


És az éhség alatt nem a konkrét éhségérzetet értem, hanem azt szeretném, hogy benne legyenek az emberi szervezet számára szükséges tápanyagok.


2014. jún. 16. 03:13
 1/2 anonim ***** válasza:

Én kizárólag csak teljes kiőrlésű lisztből készült, élesztőmentes,magvas kenyeret sütök. A krumplit, rizst ,cukrot elhagytam az étrendből. Cukor helyett édesítőszert vagy mézet használok. Köretnek zöldségek: cukkini, padlizsán, paraj, sóska

Gyümölcsök

A neten vannak jó receptek, de a bio boltokban is érdeklődhetsz!

2014. jún. 16. 06:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

Keress rá arra a szóra, hogy 160g szénhidrát diéta!


Sokan fogytak már vele, akiknek kellett (de hízni is lehet, ha éppen azt akar valaki). Ez az a "diéta" amit a cukorbetegeknek, IR-nek írnak elő, de valójában ez az egészséges étrend, amit mindenkinek követnie kéne.

A lényege, hogy a napi szénhidrátmennyiséget 5-6 részletben kell megenni, így biztosítva, hogy ne legyenek kilengések a vércukorszintben.


Ezen kívül természetesen fontosak az alapanyagok is, cukor (a barna is !), fehér lisztek felejtősek.


Megkülönböztet gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat. Értelem szerűen a lassú ch hatása tovább is tart ki, mint a gyorsé, később érzed úgy, hogy megéheztél utána.


Gyors szénhidrátok a gyümölcsök ( ezek közül a szőlő, banán és a dinnye nagyon ritkán ehető, mivel magas a szénhidráttartalmuk). Gyors szénhidrát még a tej, joghurt. A krumpli is ide tartozik, de lehet heti 1x fogyasztani, csak pürésített formában nem.


Lassú szénhidrátok a zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák.

A zöldségek közül viszont aminek 100 grammja 5 vagy annál kevesebb gramm szénhidrátot tartalmaz, azt nem kell számolni:) Tehát pl. a reggelidhez nyugodtan megehetsz egy nagy paradicsomot, anélkül, hogy beleszámolnád a napi ch adagodba:)


Húsok, tojás, túró, tejföl, tejszín ugyan tartalmaznak minimális szénhidrátot, de ezeket nem kell számolni.


Van még néhány étel, amit ajánlott kerülni, a sima tésztafélék, mivel fehérliszttel készülnek (ami tiltólistás), helyettük a durum vagy a teljes kiőrlésű tészták fogyaszthatók. A rizsek közül a barna, vadrizs és a basmati rizs a fogyasztható (az utóbbi hasonlít ízre, állagra leginkább a "hagyományos" rizsre). ezeken kívül még rengeteg gabonaféle van, ami köretként fogyasztható, ne félj kísérletezni: bulgur, köles, gersli... még sok más is van. A zabpehely szerintem különösen finom köret, és pillanatok alatt elkészíthető, én nagyon szeretem.

Cukor helyett használhatók a mesterséges édesítők (ezek viszonylag olcsóak), de ügyelni kell rá, hogy van ch tartalmuk, amit számolni kell. Léteznek még természetes édesítők, ezek a stevia, eritritol, xilit. A stevia egy zöld növény, akár cserepesen is meg lehet vásárolni, de csepp formájában is meg lehet vásárolni. Nagyon édes, ezért egy adag jó sokáig elég, viszont van egy bizonyos mellékíze, amit nem mindenki kedvel. Az eritritol édesítő ereje valamivel gyengébb, mint a cukoré, viszont kapható eritrit-stevia keverék, aminek már nincs mellékíze, az édesítő ereje pedig a 4szerese a cukorénak. Ez a kettő teljesen kalória és szénhidrátmentes édesítő. Van még a xilit, ez a leginkább cukorra hasonlító, az édesítő erejük is megegyezik. Van viszont szénhidráttartalma, de mivel a szervezetünk nem tudja teljesen lebontani, ezért ha 100 grammot használsz csak 60-at kell beleszámolni a napi ch-mennyiségedbe :) Érdemes kipróbálni őket, kikísérletezni, hogy melyik válik be legjobban, melyik ízlik leginkább:)


Még egy fontos szabály, hogy reggelire és vacsorára kizárólag lassan felszívódó szénhidrátot szabad enni, napközben mehetnek a gyorsak is. :)


Még egy gondolat, vásárlásnál ajánlott elolvasni az összetevők listáját. A listán mindig csökkenő sorrendben szerepelnek az összetevők, tehát amiből a legtöbbet tartalmaz egy termék, az van legelöl, amiből a legkevesebbet, az van az utolsó helyen. Főleg pékárukra jellemző, hogy ráírják nagy betűkkel, hogy teljeskiőrlésű, de az összetevőket elolvasva kiderül, hogy az egész fehérliszt egy csipetnyi tk. liszttel.

Az nem baj, ha van benne fehérliszt is, csak a tk. legyen az első helyen, és legalább 60% legyen az aránya. Bolti kenyerek összetevői között szokott szerepelni a cukor is, ettől nem kell megijedni, az élesztő felfuttatásához használják (hozzáértő írta, hogy az élesztőgombák "megeszik" a cukrot, így valójában, mire kenyér lesz belőle, addigra az a cukor már benne sincs)

2014. jún. 16. 07:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!