Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Meddig jönnek a plusz kilók...

Meddig jönnek a plusz kilók és mit tegyek, hogy megállítsam a folyamatot? Mikor fogok megállni?

Figyelt kérdés

Sajnos eldurvultak a dolgok a fogyókúrámmal, mert átestem a ló túloldalára és koplalni kezdtem. 4-5 hónap alatt 14 kilót híztam, napi 400-700 kcal-át ettem egy nap. Mellé sport. 44 kilóra fogytam és februárban a szüleim nem engedték tovább a fogyózást és ellenőrzik minden evésem. Azóta 6 kilót híztam. Most 50 kiló vagyok. De nem akarok tovább hízni, nem akarom kihízni a 27-es farmeromat, mert ez volt az álomméretem, de már így is szűk rám. Mellé ezért most sporolok újra, keményen. Kardió és erősítés felváltva, de nem tudom. Teszsírszázalékmérésen voltam , hogy tudjam, hogy mint zsír-e ami feljött és 13 %-os a testzsírom. Ami elvileg alacsony. De akkor most nem értem. 5-6 kiló izmot szedtem magamra február óta? Mit tegyek, hogy ne hízzak tovább? Tudom, hogy nem így kellett volna, de nem tudom megállítani a hízásom...

17/L

2014. jún. 3. 20:03
 1/9 anonim ***** válasza:
lehet az izom is ha most keményen edzel.
2014. jún. 3. 20:20
 2/9 A kérdező kommentje:
de izom miatt szűk rám már a nadrág?
2014. jún. 3. 20:32
 3/9 anonim ***** válasza:
Úgy néz ki, hogy komoly testképzavaraid lehetnek - ezt tényleg nem bántásból írom. Az, ahogy magadat látod, erősen eltér attól, amilyen valójában vagy. A 13%-os testzsírszázalék egy majdnem felnőtt nőnek rendkívül alacsony: az életben maradáshoz elég, de a szervezeted normális működéséhez nem. A 27-es méret pedig egy gyereknek lehet, hogy jó, de egy felnőtt nőnek nem. Amit most felszedsz, az nem "plusz kiló", mert nagyon is megvan a helye. Ilyen komoly éhezéskor, mint a 400-700 kcal-ás napi bevitel, a tested sorvad - a sovány testtömeged is: elsősorban az izomzatod. A sporttal semmi baj nincsen, de enni is kell mellé. Elhiszem, hogy tele vagy szorongással a testsúlyod miatt, de rengeteget segítene rajtad, ha nem egy kitalált ideálhoz mérnéd az alakodat, hanem az egészségeshez. Egy fitt, sportos felnőtt nő testzsírszázaléka kb. 21-24%, az élsportolóké 14-20% (de köztük is rengeteg már pl. a cikluszavar és társai - nem véletlen). Sovány akarsz lenni, vagy egészséges és kiegyensúlyozott? Szerintem egy jó pszichológus nagyon sokat tudna segíteni (nem azért, mert "lökött" lennél, hanem mert olyan problémával küzdesz, amit egyedül nagyon nehéz megoldani).
2014. jún. 3. 21:12
 4/9 anonim ***** válasza:

" de izom miatt szűk rám már a nadrág? " - Kezdjük ezzel : nézd, az izomnak is van egy adott foglalási területe, tehát nyilván nem egyenlő a levegővel és nem olyan , mintha nem lenne rajtad; az izom és a zsír határozza meg a tested térfogatát, tehát mindkettő számít.

" Meddig jönnek a plusz kilók és mit tegyek, hogy megállítsam a folyamatot? Mikor fogok megállni? " - Ezt eredményezi a koplalás. Ezért butaság koplalni, mert a yoyo effektus szinte elkerülhetetlen. Ezt az elején kevesen hiszik el, csak a gond az, hogy ez nem hit, hanem fiziológia kérdése. Érdemes tanulni belőle és a továbbiakban nem elkövetni ugyanezt a hibát.

" Teszsírszázalékmérésen voltam , hogy tudjam, hogy mint zsír-e ami feljött és 13 %-os a testzsírom. Ami elvileg alacsony. " - Valóban. Igazán meglepő , hogy koplalás mellett is ilyen alacsony a testzsírszázalékod, mert általában a koplalás sok izmot éget, inaktivitást eredményez, zsírraktározást, stb.

" De akkor most nem értem. 5-6 kiló izmot szedtem magamra február óta? " - Ezt nem fogjuk megtudni, mivel még februárban kellett volna feljegyeznéd az akkori izomtömeged és zsírtömeged, hogy legyen mihez viszonyítani.

" Mit tegyek, hogy ne hízzak tovább? " - Először is mond el, hogy jelenleg mit és mennyit eszel egy nap ( mivel ezt nem említetted ). Ezután írok még.

2014. jún. 4. 14:50
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Valóban igaza van minden válaszolónak mindenben.

Fuh...igazából mindent eszek ami egészséges és alacsony zsír tartalmú. Mindenből a sovány, a zsírszegény, light változatot veszem. Sovány húsokat eszek, halat, megpróbálom elkerülni a marhát és sertést, de mivel imádom a húsokat ezért nem utasítom vissza ha az kerül elém. Szeretem a belsőségeket még. Sajtok közül a trappistának a -60%-os zsírtartalmú sajtját eszem. Teljeskiörlésű vagy tönkölybúza kenyeret eszem. Cottage cheese-t, görök joghurtot. Cukrozatlan házi lekvárokat és tojást. Fehérje turmixot iszok edzések után. Rengetek zöldséget eszek és mellé gyümölcsöt is. Nem cukrozok semmit. Steviát használok vagy nem édesítek. Rizs, teljeskiörlésű tészta, májkrém, 10%-os tejföl.

Hétvégén hagyom magamat egyedül bűnbe esni. Ilyenkor bármit megeszek amit elém raknak és semmit nem utasítok vissza. Legyen ez egy kiruccanás a cukrászdába, a kínaiba vagy a nagyihoz. Csokit mondjuk nem eszek, mert már annyira nem kívánom, hogy feleslegesen nem tömöm vele magam. Mézet szoktam még enni, de csak kiskanállal. Körülbelül ezeket. Remélem mihamarabb írsz :)

2014. jún. 4. 16:55
 6/9 A kérdező kommentje:
Ja és nem számolom a kalóriákat, de kenyérből mindig 1 szeletet eszek, de azt jól megrakom. Ha kis toast kenyér, akkor 2 szelet.
2014. jún. 4. 17:08
 7/9 anonim ***** válasza:

„Hétvégén hagyom magamat egyedül bűnbe esni. Ilyenkor bármit megeszek amit elém raknak és semmit nem utasítok vissza. Legyen ez egy kiruccanás a cukrászdába, a kínaiba vagy a nagyihoz. “ – Ezekre figyelni kell. Sokszor halljuk azt, hogy heti 1-2 bűnözés nem számít, de mint minden más, ez is nagyon relatív. Az egyik embernek teljesen más korlátai vannak, mint egy másiknak. Emellett a matek itt sem válik érvénytelenné, tehát ha átléped az energiaszükségleted határát annyira, hogy azt még le sincs alkalmad dolgozni a későbbiekben, akkor előbb-utóbb hízás fog bekövetkezni.

Oké, te mondtad, hogy intenzíven sportolsz, de ettől még neked is van egy adott X határod, amit lehetséges, hogy átlépsz olyankor, amikor “ kirúgsz a hámból “ , főleg hogyha ez gyakran szokott előfordulni.

Én nem szoktam konkrét kalóriákkal dolgozni, ha másokról van szó, mert annyira egyéni szükséglete van mindenkinek, hogy talán még felelőtlenség is volna írnom egy adott értéket és azt a másik garantáltnak vegye és alkalmazni kezdje, közben meg lehet, hogy az adott érték túl magas vagy túl alacsony a számára.

Ezenkívül legyen mindenki magán döntése, hogy számolja-e egyáltalán a kalóriákat vagy sem. Van, aki esküszik erre és van, aki feleslegesnek tartja. Igazából nagyon számít az, hogy mennyire vagy “ kapcsolatban a saját testeddel “ – Vannak olyanok, akik egyáltalán nem érzik, hogy mennyit kellene egyenek adott napon belül és vagy túlzottan keveset esznek vagy túlzottan sokat esznek. Az ilyeneknek például jobb, ha egy ideig használják a kalóriaszámlálást, hogy legalább legyen egy fogalmuk arról, hogy minek mennyi az értéke; de ez csak egy tipp, nem szabályszerű.

Visszatérve rád : én tanácsolnám neked elsősorban az alacsony szénhidrát bevezetését a táplálkozásodra nézve. Te arra mész rá, hogy zsírszegény ételeket egyél, de sokkal célszerűbb volna elhagynod ezt a “ lejárt lemezt “ , hogy úgy mondjam, és inkább a szénhidrát mennyiségét szabályozd úgy, hogy az minimális legyen. Leírom röviden ennek a lényegét : a test akkor égeti a legjobban a saját zsírját, amikor zsírt kap kívülről, a táplálkozás által; ergo te minél zsírszegényebben eszel, a tested annál jobban ragaszkodik a zsírraktárak fenntartásához és minél több zsírt fogyasztasz ( értem ezalatt a jó minőségű zsírokat halból, olívaolajból, húsokból, stb. ) , annál inkább fogja megőrízni az izmaidat és elkezdi a TESTZSÍRT felhasználni, de ehhez nem szabad több szénhidrátot enned, mint amennyi zsírt eszel ( sőt, az arányok a zsír irányába kellene növekedjenek ) .

S ha már a kalóriákat említettem : nem kell félned attól, hogy túl sok energiát viszel be akkor , ha helyettesíted a szénhidrátot zsírokkal, mert kordában tartható az energiamennyiség, csak az elején oda kell figyelni, mérni kell hogy miben mennyi van és idővel magától jönni fog.

Én ma például tojást ettem, omlettként elkészítve, bő vajban és olívabogyóval, ezenkívül marhasültet pirított hagymával – és még így is az energiaszükségletem korlátain belül vagyok, de persze nálam nem szerepel sem cukorféleség, sem pékáru és egyéb ilyen ételek. Én is napi szinten sportolok és súlyozom is. Egész nap van energiám és éhségérzetem nincs.

A test sokkal jobban működik, ha azt adod neki, amire szüksége van, ezért nem szabad csak a kalóriákat figyelembe venni, mert bár igaz, hogy azok is fontosak, de az összetétel is jelentős.

2014. jún. 4. 18:27
 8/9 A kérdező kommentje:
Értem amit mondasz. Próbálok rá ezentúl odafigyelni. A baj ott kezdődik, hogy tegyük fel mégis elkezdeném figyelni a kalóriákat. Nos, az igazság az, hogy fogalmam sincs, hogy nekem hány kalóriára van szükségem egy nap. És ez az ami bosszant. Nem akarok túl sokat enni, de 6-kor kelek, reggeliznem kell vagy elájulok, mert olyan éhes vagyok már reggel. De akkor délután 2-ig mit egyek? Ha reggel egy normálisat reggelizek, mit egyek déllőtt, mert 11-12 körül már rámtör az éhség. Hétvégente vagy szünetekben nincs gond ezzel, mivel átlag 9kor kelek és kényelmesen megreggelizve bírom akár 2-ig is, ha addigra készül el a kaja. De a suliban már elegem van a folyamatos éhségérzettől, de nem akarok úgymond duplán reggelizni. De ha viszek egy almát, akkor csak még éhesebb leszek. Mit javasolnál ilyenkor? Egyek kevesebbet kora reggel és egyem a normálisat a suliba 10-kor vagy hogy?
2014. jún. 4. 22:21
 9/9 anonim ***** válasza:

Igen, az elején mindig ez a probléma van, hogy beletelik némi időbe, amíg ráérzel, hogy mennyi energiára van szükséged és hogyan kezeld a kalóriákat, illetve a makrókat ( zsír, fehérje, szénhidrát ).

A javaslatom : kezd 1500 kcal- val. Ez egy átlagos érték, amely kezdetnek nagyon jó, mert alapot ad. Megfigyeled, hogy a szervezeted hogyan reagál és annak függvényében szabályozhatod az energiabeviteled ( növelni inkább, mert csökkenteni erősen nem ajánlott, főleg ha fizikailag aktív is vagy ). Semmiképp sem ajánlom , hogy éhség vagy egyéb kellemetlenség határozza meg a közérzetedet, mert az azt jelenti, hogy valami nincs rendben és ha ezt veszed észre, akkor mindenképpen változtass az étkezéseden.

Továbbá, a kalóriákon kívül ismételten nagyon fontos, hogy figyelj az összevetőkre : a cukros, szénhidrát dús ételek gyorsan és erősen emelik az inzulinszintet, ezért rövid ideig tartó telítettséget adnak, de gyakran okoznak éhségérzetet, ezért kerülendőek ( értem itt kenyérre, édességre, pékárura, stb. ). A húsok és a zöldségek , illetve gyümölcsök azok, amik elsősorban minőségileg felsőbbrendűek minden másnál és amelyek megfelelően tartják kordában a szervezet működését.

Ez azért fontos, mert : tegyük fel, hogy van két személy, az egyik X és a másik Y.

X személy 1500 kcal-t eszik naponta, de főként szendvicsekből, zabfalatokból és egyéb szénhidrát dús ételekből fedezi a szükségletét.

Y személy is 1500 kcal-t eszik naponta, de főként húst, zöldséget eszik.

Találd ki, hogy ki fog az éhségtől korgó gyomorral falakat kaparni délutánig ( X személy lesz az ).

Tehát az ételek minősége egyáltalán nem mellékes, hanem kulcsfontosságú, és ezenkívül ez határozza meg azt is, hogy a szervezet milyen tápanyagokhoz jut és azokat miként használja fel ( egy sonkás-sajtos szendvicsből szinte semmit sem tud felhasználni, mert nem tápanyagban értékes kaja, viszont egy zöldségköretes marhaszelet ideális választás, mert tápanyagban gazdag ).

Az időzítés az, amivel írod, hogy gondjaid vannak még. Ezt neked kell kitapasztalnod, hogy miként tudod a legjobban beütemezni az étkezéseidet.

A suliban én például visszaemlékezem, hogy ( leszámítva az általános iskolát ) nekem nem igazán volt étvágyam, legalábbis ha épp nem kínáltak meg valamivel, akkor én elvoltam egész délig étel nélkül, szünetekben is mindig lekötöttem magam valamivel és észre sem vettem, hogy elrepül az idő. Néhányszor ettem én is szünetek alatt, de azt vettem észre, hogy nem is igazán vagyok éhes ilyenkor és csak felesleges munkát adok a gyomromnak.

Persze, ez egyénenként változó és nem kritizálom senkinek a szokásait. Ami nálam számított viszont, az az volt, hogy én jól reggeliztem és délig eltartott, mert nem 1 almát ettem mondjuk kakaóval , hanem tojásrántottát, zöldségekkel, sonkával, stb. Volt régen , hogy müzlit ettem mondjuk reggelire és iskolában valami müzliszeletet ismét és mégis kopogott a szemem az éhségtől délig. Miért ? Azért, amit már előbb is írtam : az inzulinszint. Az inzulinszint nagyon fontos és csak a hús, zsír, illetve zöldség és egyes gyümölcsfélék azok, amelyek kellő szint alatt tartják az inzulinszintet és ezzel gátolják a folyamatos éhségrohamokat és szabályozzák az energiaszintet.

Tehát : “ Nem akarok túl sokat enni, de 6-kor kelek, reggeliznem kell vagy elájulok, mert olyan éhes vagyok már reggel. “ – Döntsd el te, hogy mennyit eszel reggel, de ami a legfontosabb : egyél jól. Nem a mennyiségen van a hangsúly feltétlenül, de a minőségen annál inkább ( lásd feljebb ).

“De akkor délután 2-ig mit egyek? Ha reggel egy normálisat reggelizek, mit egyek délelőtt, mert 11-12 körül már rámtör az éhség. “ – Próbáld meg azt, amit néhány sorral előbb tanácsoltam és nézd meg, hogy éhes leszel-e még az iskolában. A különbséget mindenképpen érezni fogod és adj legalább 1-2 hetet annak, hogy a szervezeted beálljon és biztos, hogy jelentősen csökkenni fog az éhségérzeted a suliban, viszont opcionálisan vihetsz magaddal ilyeneket, hogy mandula, dió, kesudió - szereted ? Mert ezek sokkal jobbak, mint az alma vagy bármelyik gyümölcs, ugyanis azoktól valóban inkább csak éhes leszel, ahogyan te is észrevetted.

Szólj, hogyha esetleg valami még nem volna tiszta.

2014. jún. 5. 07:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!