Miért nem korrelál a glikémiás index az inzulin indexel? ( egyes ételeknél)
Fú.. most nem tudom, nézz utána pontosan milyen ingerre választ ki inzulint a hasnyálmirigy! Biztos hogy találni erre is valamit!
Nekem úgy tűnik, hogy a glikémiás index az inzulin index után következik. Feltételeztük eddig, hogy a glikémiás index után jött az inzulin index. De olybá tűnik hogy nem is ez a sorrend.
Picit mosódnak a fogalmak.
Olvasgatok a témában, de néhol az inzulinválasz nagyságát, máshol annak gyorsaságát, megint máshol annak tartósságát említik.
Itt az inzulinindex mint inzulinszintet emelő hatás szerepel:
A zabpehelynél ez alacsony, ezalapján a zp "ideális" keményítőforrás)
Itt ugyanez a téma, mégis más a következtetés:
"A korpás cereáliának a corn flakeshez képest alacsonyabb glikémiás indexe nem a glükóz vérbe történő lassabb felszívódásának, hanem a korábbi posztprandiális hiperinzulinémiának (magas inzulin kibocsátásnak) és így a korábban bekövetkező glükóz eltávolításnak volt köszönhető, ami mérsékelte a plazma glükóz koncentrációjának növekedését."
Itt akkor már az a kérdésem, hogy hogyan mérik meg az inzulinindexet!
Ami itt áll, az meg nekem nem következetes vagy ha az, akkor én értelmezem rosszul:
Erre aludnom kell egyet :)
Lassan leesik, hogy mi az a glikémiás terhelés.
Kb az, hogy az adott étel mondjuk 100 grammja mekkora vércukor emelkedést okoz. Nyilván minél kisebb a Ch tartalma, annál kisebbet. Nálam ez nem számít, mert számolom a makrotápanyagokat, ezért nálam nem az a kérdés, hogy 100 gramm uborkát eszem vagy 100 gramm lisztet, hanem, hogy a reggeli 70 gramm Ch-mat milyen forrásból viszem be. És akkor megint a GI-nél és az II-nél vagyunk.
Olyan forrásból szeretném, amelyiknél mindkettő alacsony.
Lassan azonban rájövök, hogy bár a rost is számít, az igazi "GI gyilkos" a zsiradék. Nincs nagy különbség a fehér rizs és a barna rizs Gi-je között, de minkettőjé sokkal magasabb, mint a zabpehelyé. Ha elég zsírt eszem mellé, egyik sem repíti a cukromat. Továbbra sem értem, miért nem korrelál a glikémiás index az inzulin indexel, de a zsír mindent belassít. A legjobb, amit tehetek, hogy keresem azt a Ch mennyiséget, ami az anabolizmushoz kell, a hiányzó energiát pedig zsírral viszem be (tömegelek).
Új ellenségeim a fitátok. Ezeket most tényleg nem tudom hova tenni. A paleo oldalakon kívül semmi nem foglakozik a tápanyagrabló gabonarostokkal. Mintha nem is léteznének. Testépítők tömege nyomja reggelre a zabot úgy, mint ha a legjobb kaja lenne, holott lehet, hogy csak kiszív mindent a tojásból, amit hozzá rakok. Szeretem a zabpelyhet. Enném minden reggel. Túl rostos? CSak ártok vele magamnak?
Van egy másik Google legenda, hogy a gabonarostok a zsírokat is megkötik és azok úgy mennek át rajtam, hogy fel sem szívódik. Vagyis azt hiszem, hogy 80 gramm zsírt viszek be minden nap, közben meg nem? Erről mit tudtok?
Tápi, téged már kérdeztelek erről. Azt mondtad, szerinted a zöldségrostokkal nincs baj, de a gabonarostokkal van.
Összegeznétek, hogy a rostok hatása (zöldségrost kontra gabonarost) hatása milyen a CH-k, zsírok fehérjék és mikroelemek, ill. vitaminok felszívódására?
Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!