Nátrium-glutamát függő lettem?
Rettentően kívánom mostanában az ízeket. Mindig így volt de azért nem ennyire.
Régen még tudtam fogyózni, és spórolni is, de ma már képtelen vagyok lemondani a finom kajákról, és ha pénz kerül a kezembe rögtön elszórom. Így járt a legutóbbi 40.000 forintnyi zsebpénzem is, szinte mind kajára ment el. Pár éve még szent ereklyeként óvtam volna ennyi pénzt, olyan jól be tudtam osztani hogy 100-200.000 forintnyi spórolt zsebpénzem volt és hosszú idő alatt is csak kevés morzsolódott le belőle ,az is cigire, és csak ha nagyon kellett (de ez már más téma).
Legeslegjobban a kínai kaját , amelyről köztudott hogy különösen nem sajnálják bele a nátrium glutamátot.
Lehet hogy rászoktam?
Ha igaz amit sejtek, akkor már azt is sejtem hogy lehetne róla leszokni, csak azt nem tudom hogy mennyi idő?
Döntés kérdése hogy mire költesz.
Rávenni mindenki rápróbál majd, hogy neki add a pénzed. Ki ilyen hazugsággal, ki olyannal. Reklámmal manipulálnak vagy ízfokozókkal.
Ha bedőlsz az csak annyit jelent, hogy be akarsz dőlni. Állj ellen, ha akarsz (és persze igazad van, ha nem költesz fölöslegesen ízfokozós kajára, ha van otthon jobb ételed)
igen de épp ezaz hogy az othoni kaját nem kívánom annyira.
Sokkalinkább a kínai és gyorséttermi retkeket meg a készen megvehető papírbacsomagolt friss sültcsirkét, a büfés pizzás és kakaóscsigát, bolti kakaót túrórudit satöbbi.
Én pont ezért fogok venni itthonra nátrium glutamátot. Tudtam mindig is,hogy "Mekifüggő" vagyok,próbálkoztam is itthon mindenféle hamburger recepttel annó,hogy leutánozzam,de sosem lett olyan.Tegnap is voltam Budapesten és ma reggel ettem meg az utolsó falat kaját,amit onnan hoztam,de máááár a recepteket böngészem,hogy itthon hasonlót készítsek,pedig 1 hét múlva megint utazok fel (eddig azért 1-2hétig nyugton voltam).S így olvastam egy helyen most az "umami"-ról...S azóta több helyen is utána jártam.
Én megnyugodtam;
Először is a gyakorin maradva:
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__nemzetek-etelei..
Aztán femina szakértő a videóban:
A lényeg,hogy akkor lehet hosszútávon ezzel baj,ha kevés tápértékű ételeket eszel emiatt.De ha otthon,ugyanannyi tápértékkel szokás szerint főzöl,csak megspékeled ezzel kiemelve az ízeket,az elképzelhetetlen,hogy rossz legyen,sőt....
Itt van még egy cikk,olyanoktól,akik köztudottan a természetesség hívei (hennás hajfestés és egyebek):
Én tehát már alig várom,hogy beszerezzem ezt a "kínai só"-t és örömmel tölt el,hogy ráadásul még nem is káros!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!