Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Vegánok: mely zöldség-,...

Vegánok: mely zöldség-, gyümölcs- vagy gabonafélék azok, amik a legtöbb hasznos anyagot tartalmazzák?

Figyelt kérdés
Ha valamilyen oknál fogva nem lenne bőséges a választék, amiből válogathatnánk, csak párat lehetne választani, akkor melyik lenne az a pár (mondjuk max öt) féle alap élelmiszer, amit fogyasztva a legkevésbé alakulna ki hiánybetegség? Van-e ilyen "hierarchia", hogy pl a bab fontosabb, mint a zöldborsó (vagy fordítva), vagy hogy egyik gabona táplálóbb, mint a másik? Melyek a "dobogósok"? Tehát ha csak mondjuk négy-öt félét ehetnétek, melyek lennének azok? Gondolom, a változatosság nagyon fontos, de most csak a leghasznosabbakra, legtartalmasabbakra lennék kíváncsi.

2014. ápr. 23. 22:58
 1/1 anonim ***** válasza:

Bocs, hogy nem vegánként beírok (ráadásul amatőr, elgondolkodó módon, hosszan)... Amúgy roppant érdekel a téma, mindig kíváncsi voltam, egy vegán hogyan oldja meg a hosszútávon is megfelelő táplálkozást. Oké, olvastam róla blogokat, de az sem adott választ minden kérdésemre.


Én tuti beválasztanék 1-2 olajos magvat. Energiát jócskán tartalmaznak, hasznosak, finomak, rostot és ásványi anyagot is jócskán tartalmaznak (persze erősen különböző mértékben). A szezám alap lenne, részben a kalciumtartalma miatt. A mákban még több van, de azt nem tudom olyan sokoldalúan használni, csak olykor eszem édességként. Szezámot viszont naponta eszem.

Nagy súlyt fektetnék a fehérjebevitelre, ez egy egészséges, testmozgást végző vegán esetében úgyis alap. Úgyhogy elgondolkodnék a száraz hüvelyeseken, esetleg némely gluténmentes gabonán vagy álgabonán, jelenleg nincs elég információm. Én magam a változatosságra építek, mivel kiegészítőket nem szedek s a változatosság biztonságosabbnak tűnik és élvezetesebb is. Szűkítésnél utána kellene olvasnom, miben mi van.

Tuti koncentrálnék a nyersen ehető zöldségekre. Mégis hagynám a száraz hüvelyeseket, amiket amúgyis elvétve eszem, s bejönne a zöldborsó. Ugyanannyi kalóriában hasonló mennyiségű fehérje van (most a normál babot néztem), így azt az előnyt elveszti a száraz hüvelyes. Olcsóbb étel és könnyebben eltartható, viszont a zsenge borsó nyersen is ehető (többnyire úgy eszem, nyersvegán ételként) és nagyon szeretem.

Mivel gyümölcs nekem kell, muszáj lenne választanom egyet. Nem árt a magas C-vitamin tartalom, de kibírnám-e csak csipkebogyóval? Ne, ilyen választásra ne kényszerítsen senki, tízféle gyümölcs terem a kertemben és még párféle a környéken vadon, s a déligyümölcseim nélkül is boldogtalan lennék. Bár itt nem a hedonizmusomról van szó.

A gabonákat nem tartom annyira tartalmasnak, energiatartalmuk persze van rendesen s némelyiknek a fehérjetartalma is elég rendes, azt hiszem. De akkor inkább beválasztom a mandulát, fehérje és energia szempontjából az is jó, hasznos alapanyag s én zsírra szeretek alapozni energiabevitel szempontjából.


Többet nem tudok mondani, képtelen lennék 5féle alapanyagból enni. Már az irritál, ha itthon csak 5féle zöldség vagy olajos mag van... Márpedig ez is fontos szempont.

2014. ápr. 24. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!