Hogyan szerettessem meg a párommal és a gyerekeinkkel az egészséges ételeket, zöldségeket és hogyan lehetne kicsit háttérbe helyezni anyósomék étkezési szokásait?
Légyszi aki tud, adjon tippeket, trükköket arra, hogyan vegyem rá a családot, hogy megegyék a zöldségeket is. Minden nap! és minden étkezésünk mellé! készítek salátát, párolt zöldséget, ilyesmit, de a gyerekek fintorognak, párom meg nem ezt szokta meg még otthonról és folyton arra ösztönöz, hogy "magyarosabban" főzzek, mint anyukájáék. :/
Én magam sosem voltam nagy húsevő, se a magyar konyha híve, tudom, nem szép, de egyszerűen utálok például húst sütni, hússal bíbelődni, bő olajban sütni. Ha meg lightosabban készítem már nem annyira tetszik a páromnak. Elkészítem persze néha úgy is ahogy ő szeretné, de gyakrabban úgy, ahogy én, egészségesebben és változatosabban, és köretnek se mindig fehérrizst vagy krumplit, hanem barnarizst vagy mást, pl gerslit, bulglurt, kuszkuszt készítek párolt brokkolival, répával, borsóval, ami rendszerint a tányéron marad, csak a hús fogy el. (mint mai vacsorakor is, ezért írom már ki magamból a kérdést :) )
mindig ezeket kell tálalni.
azt eszik ami van és kész.
egy idő múlva olyan jóízűen fogják enni.
nem kérdezősködni kell, meg bizonytalankodni..
A rakott,csőben sült dolgokat nem szeretik?Sajttal a tetején,brokkoli,zöldségek,hús,kis besamellel vagy tejszínnel.. lehet ,hogy nem a zöldséggel van a bajuk,hanem,hogy nagyon "natúr". A húst is lehet bátran fűszerezni,zöldfűszerekkel,kicsi só,bors .. mustáros ,csipős,tejszínes pácban stb Ha a férjed nem eszi meg,csak a pacalpörköltet,az az ő döntése,felnőtt,de a gyerekeket semmiféleképpen nem kéne válogatásra nevelni. Egyék ami van.Mindent lehet,de mértékkel . Sok kövér felnőtt már megköszönné,ha gyerekkorában valaki inkább elvette volna előle a kaját ..
Mivel nekem például állandó gondom volt 30 évig a súlyom,a gyerekeket próbálom az elhízástól megóvni,nem tilthatok meg semmit,de arra sikerült ösztönözni őket,hogy amíg nem kóstolták ne mondják,hogy utálják :D Nasizni is lehet,sültkrumplit enni pörkölttel ,diós tésztát stb de nem ÁLLANDÓAN és nem zöldség-gyümölcs-hús HELYETT.
Hát, én csak magamból tudok kiindulni, én szeretem pl.:
- pirított csirkemell-kockák (teljesen minimális zsiradék, csak épp, hogy ne égjen le. Vagy szoktam kis ketchup-ot tenni rá helyette - nagyon picit ebből is, ami kis ízt ad neki, meg ugyanúgy megakadályozza a leégést, mint az olaj.) Mindenféle fűszerrel, és lehet pl. borsóval, vagy zöldségmix-szel csinálni
- mindez párolt zöldségkörettel (simán, sós vízgőz felett párolva, semmi vaj, vagy ilyesmi)
- savanyúsággal (cékla, uborka, csalamádé...)
Vagy szeretem a csőben sült csirkemellet, pl. brokkolival, kis sajt alatt.
Pirított gomba, ugyanúgy elkészítve, mint fentebb írtam a csirkére.
Ha szeretik a húst, akkor azt nem kell elhagyni, hanem törekedni kell inkább az egészségesebb, sovány húsokra (csirke, meg egyéb szárnyasok), a kevés zsiradékra és mellé a zöldségre, amit viszont lehet gusztusosan is tálalni, így mindjárt jobban megjön a kedvük. :)
Nézd meg ezeket, milyen jól néznek ki!
[link] (de én ezt is csirkéből vagy pulykából készíteném inkább)
A gersli, a teljes kiőrlésű liszt nem egészséges, csak divatos. A magyaros kaja is egészséges, ha nem úszik a zsírban. A zöldségféléket is lehet változatosan elkészíteni a hús mellé. De csinálhatsz tésztasalátát, zöldségekkel, majonézesen, azt biztosan megeszik. Vagy rizst is rizibizinek elkészítve.
De a párod biztosan nem fogja ezeket a divatkajákat megszeretni.
igen, de pl már a pulyka vagy csirkemellet is túl száraznak érzik, holott olivaolajon sütöm, nem sokon, de inkább kívánják sajnos a zsírosabbat
pedig páromnak már nem teljesen jó amúgy a koleszterinje
én sokszor eldugom az ételben :-)
pl kölessel készítettem el a rakott kelt
a tocsnit csicsókából de a krumpli püré is finom felesben
bulgurral készítem a rizses húst
kuszkuszból rizskokót készítettem
sok a krém leves
a húsit próbáld meg nem olajban sütni hanem jénaiban a sütőben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!